10.000 de testari realizate de echipa Baylor la Tulcea

In ultimii 5 ani, Fundatia Baylor a efectuat peste 10.000 de testari pentru boli infectioase de tipul infectiei cu HIV sau a hepatitelor B si C in Tulcea. La nivelul Dobrogei, numarul testarilor este de aproximativ 30.000. Constant, echipa de testare a Baylor a primit si a raspuns solicitarilor venite din partea comunitatii.

Istoria proiectului la Tulcea:

In 2007, Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea a raspuns cu promptitudine propunerii de gazduire a unui cabinet de testare gratuita, in care echipa Baylor putea oferi comunitatii tulcene servicii de consiliere si testare rapida pentru HIV. Personalul Sectiei de Boli Infectioase a contribuit la succesul demararii actiunii de testare prin referirea la testare a pacientilor care se adresau acestei sectii. Incepand din 2010, serviciul de testare a inclus si testele pentru determinarea virusurilor hepatitice B si C, iar testarile se efectueaza in laboratorul spitalului in zilele de marti, miercuri si joi ale fiecarei saptamani.

In afara celor 3 zile cand echipa este prezenta in laborator, efectuam deplasari si in afara orasului Tulcea. Am reusit sa testam, la ei acasa, oameni din peste 20 de localitati rurale, copiii si tinerii din centrele de plasament din orasul Tulcea, adulti din centrele rezidentiale pentru boli cronice din judet.

La initiativa Directiei de Sanatate Publica, Baylor s-a implicat si in derularea unor actiuni de prevenire in comunitate. Astfel, cu diferite ocazii – Memorialul Lumanarilor Aprinse, Ziua Internationala de Lupta Anti SIDA – am participat la ore de informare adresate tinerilor din liceele tulcene, la campanii de testare gratuita pentru tineri, activitati de informare pentru grupuri de profesionisti.

De-a lungul timpului, DSP Tulcea a acoperit costurile pentru confirmarea rezultatelor reactive ale clientilor cabinetului nostru, contribuind la asigurarea unei diagnosticari de calitate a bolilor infectioase testate.

Proiectul in prezent

Ca orice proiect de succes, si proiectul demarat de Baylor a plecat de la premise optimiste: parteneri de incredere in domeniul sanatatii, autoritati locale care recunosc necesitatea serviciului pentru comunitatea locala si ne sustin in demersurile initiate, locuitori interesati de evaluarea starii de sanatate, medici care inteleg importanta testarii si diagnosticarii precoce.

Astazi, proiectul face parte din viata oamenilor. El se bucura de recunoastere si este apreciat si sustinut. Locuitorii testati pot fi mai linistiti in privinta starii lor de sanatate. Ei au posibilitatea unei diagnosticari de calitate, gratuite, posibilitatea testarii si a evaluarii realiste a riscurilor la care se expun, prin colaborarea cu echipa Baylor si cu specialistii din domeniul medical.

Share

Articole similare