Ce este un auto-test?
Un test rapid, ce poate fi făcut acasă sau într-un loc privat, este un test care măsoară anticorpii specifici infecției cu HIV și ne arată dacă există suspiciunea să ne fi infectat, în cazul în care am avut riscuri.
Unele teste, cum sunt și acestea pe care noi le avem disponibile măsoară, pe lângă anticorpi, și atigenul P24, ceva foarte specific infecției cu HIV și care minimizează riscul unui rezultat fals pozitiv.
Multe dintre autotestele de HIV sunt variante ale testelor profesionale adaptate pentru uz individual, cu o fidelitate comparabilă a rezultatului. De multe ori, acestea nu pot identifica infecția dacă sunt efectuate foarte aproape de momentul expunerii (la mai puțin de 2-3 săptămâni). De asemenea, rezultatul „reactiv” trebuie confirmat de unul sau 2 teste de laborator. Dar studiile au arătat că oamenii pot utiliza cu precizie dispozitivele de autotestare.
Ce sunt riscurile de expunere?
Acele situații în care, dacă ne expunem, ne putem infecta cu HIV sau alte infecții de tipul hepatitelor virale B, C sau D, sifilis, gonoree, etc.
Transmiterea se poate face pe cale sexuală, prin contact sexual neprotejat de prezervativ sau prin contact cu sângele unei persoane infectate, contact direct (rană pe rană) sau mijlocit de instrumente medicale, cosmetice, de igiena personală, dacă instrumentele nu sunt de unică folosință, sunt nesterilizate sau sterilizate insuficient/necorespunzător.
Pentru evaluarea riscului personal de expunere vă rugăm să completați chestionarul de autoevaluare a riscului. Veți primi un feed-back în acord cu răspunsurile alese. Completarea lui durează aproximativ 5 minute. Ia-ți timp să parcurgi și formularul de feed-back. Acesta conține răspunsurile tale, dar și răspunsurile așteptate, colorate cu verde sau cu roșu, dacă sunt incorecte sau parțial corecte. O să ai o confirmare a ceea ce știi sau o să primești informații noi despre transmitere, prevenire, testare, etc.
De ce să alegi autotestarea?
Motivele pot fi diverse: • din cauza programului, care nu iți permite sa ajungi la unul dintre centrele de testare ale Fundației Baylor Marea Neagră sau la un laborator privat pentru testare • când preferi să fii singur atunci când vei afla rezultatul • când vrei să ai testul la îndemână atunci când vei avea nevoie (în cazul unei expuneri accidentale) • când vrei să apelezi la testarea anonimă • când ai suficiente informații despre HIV, ai mai trecut prin sesiuni de consiliere cu personal specializat, în centrul nostru de testare, apelezi periodic la testare și te interesează exclusiv rezultatul testului HIV • când ești încrezător în capacitatea ta de a te înțepa singur în deget 😊 • când locuiești la o distanță considerabilă de unul dintre centrele de testare Baylor sau de un laborator privat • când vrei să limitezi numărul persoanelor care ar putea afla rezultatul testului tău • când vrei să-i oferi posibilitatea partenerului/partenerei să se testeze și e mai ușor dacă ai și un test la îndemână, în cazul în care este de acord
Oricare ar fi motivele, noi îți respectam decizia și îți punem la dispoziție, gratuit, un autotest pentru HIV.
Pentru a-l putea primi, te rugăm să completezi formularul de solicitare de mai jos, cu date reale. Expedierea formularului funcționează ca o precomanda. După înregistrarea solicitării vei primi confirmarea că testul poate fi ridicat împreună cu detaliile de care ai nevoie (intervalul orar, adresa, etc)
Ai posibilitatea să-l ridici personal de la sediul fundației după primirea confirmării, sau să-l primești prin curier rapid, dacă îți asumi contravaloarea transportului. Pachetul livrat o să fie ambalat cu atenție, fără semne sau indicii care să dezvăluie conținutul.
Poți comanda maximum 2 autoteste, pentru tine și partener/parteneră:
Comandă un autotest HIV
Unde ne găsești:
Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră
Program: 08:30 – 16:30
Includem aici, cu titlu orientativ, tarife pentru expediția prin curier
Kit-ul conține: • caseta de test • soluția buffer • tampon dezinfectant • lanțeta cu ac • pipetă • plasture • pungă cu fermoar pentru depozitarea deșeurilor
Aici poți vedea cum decurge autotestarea – demo testare
Fereastra imunologică reprezintă, în testarea HIV, perioada de timp după infectare și înainte de seroconversie, în care markerii infecției sunt încă absenți sau prea puțini pentru a fi detectabili. Toate testele au un „interval de fereastră”, lungimea căruia depinde de markerul infecției (ARN HIV, antigen p24 sau anticorpii HIV) și de testul specific utilizat. În timpul intervalului de fereastră, o persoană poate avea un rezultat negativ la un test HIV, în ciuda faptului că are HIV.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatul negativ – sau seronegativ este rezultatul care ne arată că persoana testată nu este infectată (vezi informația despre fereastra imunologică)
Rezultat fals negativ – reprezintă acel rezultat negativ obținut în cazul în care persoana este infectată. Este cea mai nepotrivită situație în care te-ai putea afla. Acest tip de rezultat se obține în cazul în care testul este efectuat în perioada de fereastră imunologică, testul nu a fost utilizat corect (nu a fost păstrat în condiții optime, nu au fost urmați toți pașii, nu a fost recoltată cantitatea necesară de sânge, nu a fost interpretat în timpul indicat, etc) sau este în afara perioadei de valabilitate. În acest caz, recomandarea este ca testul să fie refăcut la un interval de 1-3 luni de la momentul expunerii (presupunând că testul a fost efectuat ca urmare a unei expuneri la o situație cu risc).
Rezultat reactiv – deoarece este posibil ca un rezultat pozitiv obținut dintr-un singur test HIV să fie, de fapt, un rezultat fals pozitiv, acesta este denumit „reactiv” în loc de „pozitiv”. Ce înseamnă asta pentru utilizator? Acest lucru indică faptul că testul a reacționat la ceva în sânge și trebuie investigat cu teste de urmărire. Aceste teste se mai numesc și teste de confirmare anticorpi, serologie Elisa, test Elisa. Oricare ar fi denumirea de laborator, concluzia este că un rezultat reactiv trebuie confirmat cu un test de laborator pentru a avea certitudinea prezenței anticorpilor sau a virusului în organism.
Rezultat fals pozitiv – este atunci când persoana care s-a testat nu este infectată, dar testul arată ca și cum ar fi. Câteodată, testele reacționează și la alte tipuri de anticorpi pe care corpul nostru ii are. Unii chiar ai altor boli infecțioase. Nu se întâmplă același lucru, adică nu poate apărea aceeași confuzie și în cazul antigenului P24 (AgP24). Acesta este prezent doar în cazul infecției cu HIV.