37% dintre persoanele care trăiesc cu HIV și care primesc servicii la Baylor au de gestionat cel puțin o problemă legată de calitatea vieții și de satisfacția legată de viață

Sănătatea mintală a bolnavului cronic este o prioritate pentru Baylor România:

Abordarea noastră este, încă de la înființarea Fundației și stabilirea direcțiilor principale de acțiune, una centrată pe pacient, care integrează serviciile medicale și psihosociale. Serviciile noastre psihosociale includ evaluarea și sprijinul pentru gestionare problemelor de sănătate mintală.

 

Pacienții care trăiesc cu boli cronice trec prin experiențe stresante și dificile, care le pun la încercare forțele fizice și psihologice. Să ne gândim de exemplu la stigmatizare, stresul asociat diagnosticării, dificultățile legate de urmarea tratamentelor și intervențiilor medicale sau pur și simplu la dificultățile întâmpinate în sistemul medical. În plus, fiecare pacient are o viață privată, care poate însemna traume, pierderi, conflicte. Toate acestea au un impact asupra sănătății mintale. Ziua internațională a sănătății mintale este o ocazie de a readuce în centrul atenției ideea de sănătate completă, atât fizică, cât și mintală. Este important ca planurile de îngrijire să se lărgească, spre o vindecare mai cuprinzătoare a pacienților,” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Integrarea serviciilor pentru sănătatea mintală

Infecția cu HIV este de mulți ani asimilată bolilor cronice. Dacă din punct de vedere medical există acum informațiile și formulele terapeutice pentru a gestiona cu rezultate bune și foarte bune infecția, comorbiditățile, persoanele diagnosticate resimt totuși povara vieții cu HIV sub mai multe aspecte.

Aceste persoane, dincolo de nevoia de a gestiona cu succes administrarea unui tratament medicamentos de lungă durată așa cum este terapia antiretrovirală, au nevoie de acces la o gamă largă de servicii de sănătate care include servicii pentru: prevenirea, tratamentul și gestionarea comorbidităților; sănătate mintală și tulburări neurocognitive; consiliere și sprijin în legătură cu sănătatea sexuală și reproductivă.

Bolile mintale, cum ar fi depresia și tulburările neurocognitive au o incidență crescută în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Acestea determină scăderi ale nivelului de energie, influențează starea de spirit și capacitatea indivizilor de a efectua activități de viață de zi cu zi și de a se angaja în relații sociale. Acestea se adaugă la povara diagnosticului de infecție cronică. Dacă nu sunt diagnosticate la timp și nu se aplică soluții terapeutice, pot compromite grav calitatea vieții, amplificând problemele de sănătate.

Problemele de sănătate mintală reduc capacitatea de autogestionare a stării de sănătate și pot submina aderența la tratament, esențială pentru îngrijirea pacientului cu HIV.

La Fundația Baylor Marea Neagră oferim servicii de îngrijire multidisciplinară pe termen lung persoanelor care trăiesc cu HIV. Acestea necesită în egală măsură o coordonare sistematică și o abordare personalizată: ne asigurăm că sunt oferite servicii relevante, că – din punctul de vedere al beneficiarilor – accesul este simplu, că specialitățile medicale au în vedere siguranța pacientului (de exemplu, în legătură cu interacțiunile dintre medicamentele administrate). Modul nostru de lucru permite și încurajează comunicarea dintre diferiții furnizori de îngrijire implicați.

Asistența pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu HIV ar trebui, prin urmare, să integreze servicii pentru a evalua și gestiona orice problemă de sănătate mintală și neurocognitivă, inclusiv accesul la sprijin psihosocial.

Eforturile noastre contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV. Echipa Baylor România folosește cunoștințele acumulate, bunele practici, abordările inovatoare de îngrijire pentru a oferi aceleași servicii de calitate și persoanelor care trăiesc cu alte infecții – hepatitele B și C, dar și cu alte boli cronice (diabet).

Share

Articole similare