Colaborare cu Universitatea Ovidius în domeniul aderenței

În România, numărul persoanelor cu boli cronice care trebuie să urmeze un tratament de lungă durată, uneori chiar întreaga viață, este considerabil. Cele mai multe medicamente, mai ales cele pentru boli cronice, pot fi administrate fără supravegherea directă a personalului medical și fără ca pacientul să fie spitalizat. Diagnosticul de boală cronică nu îi motivează automat pe pacienți să urmeze protocolul terapeutic (să fie aderenți), de aceea echipele de specialiști trebuie să includă în planul de tratament și intervenții pentru prevenirea inaderenței sui pentru redresarea pacienților cu probleme în aderență.

În acest context, Fundaţia Baylor Marea Neagră în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” din Constanța, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, desfășoară în luna martie a.c., un workshop privind formarea unor abilități de intervenție asupra problemelor de aderență, dedicat psihologilor care lucrează în domeniul psihologiei sănătății. Workshop-ul se adresează studenților masteranzi sau absolvenți ai Facultății de Psihologie și va avea o durată de două zile, cuprinzând atât o parte teoretică, cât și o parte aplicativă (incluzând analize de caz). Parteneriatul dintre cele două instituții a fost inițiat în anul 2014, în scopul perfecționării abilităților practice ale studenților la psihologie și pentru sporirea competențelor acestora, în a oferi servicii psihologice de calitate.

Misiunea Programului de Masterat Psihodiagnoza Personalității din cadrul Facultății de Psihologie este aceea de a pregăti specialiști  pentru diverse domenii aplicative, dintre care amintim: psihologia muncii și organizațională, psihologia sănătății, psihologia educațională și cea judiciară etc.  Programul de formare „Abilități de intervenție în evaluarea și consilierea pacienților cu boli cronice în privința aderenței la tratament” susținut de către specialiștii Fundației Baylor,  vizează contextul extrem de sensibil în care își desfășoară activitatea psihologul clinician și anume, cel al diagnozei, consilierii și proiectării intervenției terapeutice pentru bolnavii cu afecțiuni cronice, în scopul optimizării calității vieții acestora și a familiilor lor.  Activitățile comune de formare profesională, practică de specialitate și voluntariat pentru studenți, schimburile de experiență și de expertiză dintre specialiștii celor două instituții, proiectele de cercetare întreprinse, sunt menite să asigure în cadrul curriculei universitare, o îmbinare armonioasă a activităților teoretice cu cele practice, pentru sporirea competențelor absolvenților, precum și a șanselor acestora de inserție pe piața muncii.

Manifestarea este menită să dezvolte participanților: abilități de comunicare și de relaționare în contextul clinic; deprinderi cu caracter aplicativ în cadrul evaluării și consilierii pacienților cu afecțiuni cronice; capacitatea de a analiza critic situațiile-problemă și de a identifica soluțiile  adecvate; aplicarea într-un cadru cadru stimulativ și provocator, a competentelor și cunoștințelor dobandite in facultate.

 ” Consider că, un alt beneficiu important pe care-l generează această colaborare instituțională prin activitățile și programele derulate, este apropierea studenților și a absolvenților noștri de comunitate, pentru un contact mai strâns cu problemele acesteia și pentru o implicare autentică, de durată, în condițiile respectării principiilor eticii și deontologiei profesiei de psiholog„, a declarat doamna Laura Giurgiu, Conferenţiar univ. dr. al Departamentului de Psihologie și Asistenţă Socială din cadrul Universității Ovidius.

Formarea va fi oferită de către specialiști din cadrul echipei Fundației Baylor, iar participanții vor primi câte un exemplar al manualului „Teoria și practica aderenței- manual pentru clinicieni”, apărut în 2015. Manualul a fost elaborat de specialiști din cadrul Centrului Clinic de Excelență Baylor în colaborare cu un cercetător din cadrul Școlii de Cercetare a Comunicării de la Universitatea din Amsterdam și combină experiența clinică a cadrelor medicale din România cu noile idei teoretice şi metodologice apărute în cercetarea despre aderență, pentru a da naștere unei baze solide pentru realizarea de intervenții specializate în cazul persoanelor cu tratamente de lungă durată din România.

„Sperăm ca aceste zile de formare să deschidă apetitul participanților pentru studiul aprofundat și pentru practica în domeniul psihologiei sănătății. Clinicile din România au nevoie de astfel de specialiști, iar experiența pacienților în cadrul sistemului medical românesc poate fi semnificativ îmbunătățită prin implementarea unor programe de aderență. Pe termen lung, astfel de programe duc la scăderea costurilor din sistem și la îmbunătățirea calității vieții celor afectați de boli cronice„- a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul fundației Baylor.

Share

Articole similare