Aderenţa la tratament

Permanent li se amintește persoanelor infectate HIV cât de importantă este corectitudinea administrării terapiei, trecând peste toate inconvenientele înghițirii unui număr mare de pastile, zi de zi, ani și ani.

Recent, Dr. Roxana Cernat a demonstrat științific, pentru Constanța, legătura între tratamentul antiviral început cu 20 de ani în urmă, folosind multiple scheme terapeutice și apariția tulpinilor virale rezistente la anumite medicamente specifice. Pentru pacienții noștri veștile sunt relativ îmbucurătoare, în sensul în care este demonstrată apariția rezistenței în relativ puţine cazuri. În toate aceste cazuri modificarea terapiei cu noile medicamente disponibile  în clinica noastră a dus la obţinerea unui răspuns terapeutic foarte bun. Chiar după apariția unor reacții adverse (minore) sau întreruperi scurte de administrare a terapiei, la reluare corectă, aceasta a fost eficientă.

Se demonstreză astfel cât de importantă este aderența la tratament, la menținerea unui nivel viral nedetectabil. Importanța se extinde nu numai asupra unei persoane ci și asupra partenerilor sexuali, transmiterea infecției pe cale sexuală (și chiar prin sânge) fiind cupată. Cât de fericiți sunt cei care-și doresc un copil sănătos, ca transmiterea verticală de la mamă la copil sa fie oprită! Majoritatea copiilor infectați HIV în anii 1987- 1990, acum au devenit adulți urmând terapie antiretrovirală, își întemeiază familii și își doresc cu disperare copii, urmași sănătoși.

Totul depinde de o bună aderență (complianță) la terapie, de respectarea sfaturilor și îndrumărilor date de specialiști. Oricât de dificil ar fi acest lucru, el trebuie înfăptuit !  Trebuie să ”împingem”cumva chiar vindecarea acestei boli cronice, prevăzută după 2030, să se întâmple !

Dr. Rodica Mătușa

Material publicat în nr. 33 al Revistei Optimism https://view.joomag.com/revista-optimism-nr-33-2017/M0261573001513247681