COVID-19 şi diabetul

Înapoi la secţiunea COVID-19 pe înţelesul tuturor.
COVID-19 afectează persoanele care suferă de diabet.

Dacă te numeri printre cei care trăiesc cu o boală cronică, cum ar fi diabetul, este important să știi că în cazul unei îmbolăviri de COVID-19 ești într-o categorie cu un risc mai mare de complicații. Diabetul ne face mai vulnerabili la efectele severe ale virusului.

Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată prezintă vulnerabilitate crescută la COVID-19, deci şi persoanele cu diabet prezintă un risc mult mai mare de complicaţii şi de deces. Nu au fost înregistrate diferenţe între pacienţii cu diabet de tip 1 şi cei cu tip 2. 

Cum influenţează COVID-19 evoluţia diabetului zaharat?
Diabetul zaharat de tip 1 şi de tip 2 sunt boli cronice caracterizate printr-un status inflamator cronic şi care necesită îngrijire pe tot parcursul vieţii. 

Diabetul zaharat de tip 2 însoţit de obezitate se asociază mai frecvent şi cu deficit de vitamine şi minerale, precum vitamina D, vitamine din grupul B, antioxidanţi cu rol în susţinerea sistemului imunitar. Deficitele de vitamine şi minerale sunt asociate cu creşterea virulenţei infecţiei cu SARS-CoV-2.
Ce trebuie să reţinem:
-- Diabetul crește riscul unei evoluții severe a COVID-19 în condițiile dezechilibrului glicemic, și chiar ale suprainfecțiilor bacteriene pulmonare;
-- COVID-19 crește riscul complicațiilor diabetice, printre care se numără cetoacidoza diabetică, o complicație acută, cu prognostic grav;
-- Riscul de infectare este de 2-3 ori mai ridicat din cauza dezechilibrelor metabolice. 
-- În timpul pandemiei, trebuie să aibă o grijă mai mare pentru a menţine glicemia sub control. 
-- Persoanele cu diabet în această perioadă de izolare ar trebui să să reducă ușor cantitatea de mâncare datorită lipsei activității fizice. Menținerea aceleiași cantități de alimente conduce la dezechilibru glicemic şi creștere ponderală.

În perioada stării de urgență și a distanțării sociale, dacă suferi de diabet trebuie să îți iei măsuri suplimentare. Specialiştii recomandă să ai provizii de:

---- Insulină și alte medicamente antidiabetice prescrise suficiente pentru 1-3 luni;
---- Glucometru pentru măsurarea glicemiei şi consumabile pentru acesta (suficiente bandelete de testare a glicemiei și a corpilor cetonici); 
---- Glucagon și alimente formate din zaharuri simple (suc de fructe, dulciuri), pentru a echilibra o posibilă hipoglicemie; 
---- Alimente și materiale igienice obligatorii (săpun, dezinfectant). 

De aici puteţi descărca materialul informativ în format *.pdf.

În plus, poți să fii mai sigur că îți controlezi diabetul dacă:

  • Te asiguri că ai un bun control al glicemiei – în acest scop, îți recomandăm testarea mai frecventă a glicemiei
  • Îți menții starea generală de sănătate – îți recomandăm să te hrănești cât mai echilibrat

Brosura portii

  • Te menții activ, chiar dacă stai mai mult în casă  – actvitatea fizică reglează glicemia. Dacă nu ai curte și nu poți sta afară în perioada distanțării sociale, poți face activități fizice ușoare la interior. Pentru asta ţi-am pregătit o broşură, şi poţi face şi exerciţiile din filmul de mai jos:

Broşură exerciţii v2

Share

Articole similare