Antifungicele și terapia antiretrovirală

În patogeneză sunt implicate peste 500 dintre speciile de fungi existente şi doar 20 – 25 de specii sunt cauze ale infecţiilor. Cele mai  frecvente infecții fungice sunt determinate de Candida (fungi care fac parte din flora normală a organismului) , Aspergillus fumigatus şi alte specii de aspergillus, Cryptococcus neoformans (sau, rareori alte specii de Cryptococcus), Pneumocystis jirovecii (care se manifestă mai ales la persoanele care au sistemul imunitar slăbit), Mucor, Blastomyces, Histoplasma capsulatum.

Infecţiile cu fungi au potenţialul de a cauza un spectru larg de afecţiuni, de la cele uşoare, de piele, până la infecţii grave ale ţesuturilor pulmonare, ale pielii, sau până la cele sistemice. Pe fondul unui sistem imunitar slăbit, fungii găsesc un mediu propice: oricine se poate infecta, dar prevalenţa cea mai ridicată se găseşte la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Alături de acestea, la risc de infecţii fungice invazive sunt şi pacienţii care fac chimioterapie, bolnavii de diabet zaharat sau afecţiuni pulmonare, cei care urmează terapia asociată transplantului de organe sau de măduvă, sau cei care au suferit intervenţii digestive ori care au fost internaţi pentru perioade lungi în secţiile de terapie intensivă.

Doctorul Emanoil Vasiliu, medic primar pneumolog la Fundaţia Baylor Marea Neagră, continuă seria de articole pe care le dedică profesioniştilor care tratează persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Vă prezentăm în cele ce urmează informaţii esenţiale despre interacţiunea antifungicelor cu tratamentul ARV.

Infecțiile respiratorii reprezintă o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la pacienții HIV. Cu cât speranța de viață a acestor pacienți este mai mare, cu atât riscul de a crește incidența infecțiilor respiratorii la aceștia devine și ea mai mare. Prezența tulburărilor imunitare generale și locale la pacienții infectați cu HIV crează terenul infecțiilor bacteriene, micobacteriene, fungice sau virale. Micozele cutanate sau dermatomico-zele sunt afecțiuni provocate de agenți fungici, elemente vii, aparținând regnului vegetal, dar lipsiți de clorofilă.

Prezența depresiei imunității celulare la infectatul cu HIV, predispune la infecții fungice, astfel că, în acest context, după candida, cea mai mare frecvență o au criptococozele, 6-13% la pacienții SIDA, care survin la valori CD4 de aproximativ 100/mm3. Candidozele sunt boli indicatoare a etapei SIDA; sunt produse de Candida albicans. Sunt extrem de frecvente la nivelul mucoasei căilor respiratorii la pacienții HIV +, fără însă a fi un mare agent patogen pulmonar. Manifestările cutaneo-mucoase ale candidozelor sunt:

  • candidoze buco digestive,
  • intertrigo candidozic,
  • candidoze genitale,
  • candidoze genitofesiere infantile,
  • onyxis și perionyxis candidozic,
  • candidoze mucocutanate cronice,
  • granulom candidozic,
  • septicemie cu levuri,
  • candidoze viscerale și oculare,
  • levuride.

Diagnosticul pozitiv se face obligatoriu prin coroborarea semnelor clinice cu datele de laborator.

Tratamentul antifungic local este cel mai des folosit, deoarece majoritatea medicamentelor antifungice nu se absorb prin tractul digestiv. Tratamentul antifungic general este indicat la pacienții imunodeficienți, la care tratamentul local nu este suficient.

„Este necesară cunoașterea interacțiunilor dintre medicamentele antifungice și cele antiretrovirale, pentru evitarea situațiilor neplăcute sau de risc pentru pacienţii noştri. De aceea consider că recomandările făcute de echipa de specialişti a Universităţii din Liverpool prin intermediul www.hiv-druginteractions.org sunt foarte utile comunităţii medicale. Tehnologia îşi dovedeşte utilitatea şi valoarea, furnizându-ne informaţii cuprinzătoare şi de actualitate care sprijină demersul nostru de a ne perfecţiona pentru a creşte calitatea serviciilor medicale. Vă rugăm să reţineţi că informațiile cuprinse în acest articol fac referire doar la efectele cunoscute sau suspectate ale interacţiunii medicamentelor, și că acestea au la bază date publice relevante. Ne propunem să vă prezentăm aceste informaţii îndemnându-vă să continuaţi să vă exercitaţi responsabil propria judecată cu privire la riscurile şi beneficiile combinării medicamentelor. în demersul de a ne perfecţiona pentru a oferi servicii medicale de calitate,” a mai declarat Emanoil Vasiliu.

În cele ce urmează, dr. Emanoil Vasiliu ne prezintă recomandările www.hiv-druginteractions.org cu privire la interacţiunile între medicamentele antifungice şi terapia antiretrovirală.

Amfotericina B:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Epivir, Retrovir, Strilbild, Videx, Viread, Zerit.

Caspofungin:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Intelence, Stocrin, Viramune

Fluconazol:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Edurant, Intelence, Odefsey, Retrovir, Viramune.
  • potențială interacțiune cu: Aptivus, Descovy, Genvoya, Strilbild, Tybost.

   Flucytosine:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Biktavy, Descovy, Emtriva, Epivir, Genvoya, Odefsey, Retrovir, Strilbild, Videx, Viread, Zerit.

Griseofulvin:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus, Biktavy, Celsentri, Crixivan, Edurant, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Odefsey, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viramune.

Itraconazol:

  • nu se asociază cu: Viramune.
  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus, Biktavy, Celsentri, Crixivan, Descovy, Edurant, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Odefsey, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viread.

Ketoconazol:

  • nu se asociază cu: Viramune.
  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus, Biktavy, Celsentri, Crixivan, Descovy, Edurant, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Odefsey, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viread.

Miconazol :

  • potențială interacțiune cu: Celsentry, Edurant, Intelence, Odefsey.

Posaconazol:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus, Biktavy, Celsentri, Crixivan, Edurant, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Odefsey, Prezista, Reyataz, Stocrin, Stribild, Telzir, Tybost, Viramune.

Terbinafin :

  • potențială interacțiune cu: Aptivus, Crixivan, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Stocrin, Stribilid, Telzir, Tybost, Viramune.

Voriconazol:

  • nu se asociază cu: Norvir.
  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus, Celsentri, Crixivan, Edurant, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Odefsey, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viramune.
  • potențială interacțiune cu: Biktavy.

 

 

Share

Articole similare