Aproape 80 de copii preţioşi în ultimii patru ani

În urmă cu aproape 30 de ani, atunci când a izbucnit infecţia cu HIV, nimeni nu îşi închipuia că micuţii de atunci, victime ale unei maladii necunoscute şi temute, care a făcut milioane de victime în întreaga lume, vor ajunge părinţii fericiţi ai unor copii sănătoşi.

Nu puteau visa ei sau familiile lor, iar medicii nici nu bănuiau că ştiinţa pe care o slujesc va reuşi să „bifeze” unul dintre miracolele lumii moderne: viaţa născută în ciuda HIV.

Pentru bolnavii infectaţi cu virusul HIV tranziţia nu a fost uşoară. Tratamentele, teama, speranţa la o viaţă normală, toate au creat un amalgam de sentimente şi de temeri. Însă, pentru mulţi dintre cei infectaţi cu HIV, visul a devenit realitate. În ultimii patru ani, 77 de copii sănătoşi au venit pe lume din părinţi seropozitivi. În 2017, 21 de copii preţioşi, aşa cum îi numim noi, au bucurat famiile beneficiarilor infectaţi cu HIV ai Fundaţiei Baylor Marea neagră. Copii doriţi, sarcini planificate. Pentru că, în acest demers miraculos, echipa multidisciplinară Baylor, formată din medici, asistente medicale şi psihologi, are un mare aport. Sarcinile sunt programate cu ajutorul cabinetului de planificare familială, sunt monitorizate de medicul ginecolog, iar viitorii părinţi sunt consiliați de psihologi. Aşa vin pe lume copiii noştri preţioşi. În anii trecuţi, 40% dintre nou-născuţi erau infectaţi pe cale verticală, de la mamă la făt. Acum, numai 1% dintre cazuri mai au această cauză. De asemenea, statisticile naţionale arată că în 2017, în judeţul Constanţa nu a existat niciun caz de infecţie cu HIV la copii.

Miracolul naşterii, după 2000 de ani

Vorbind despre copiii infectaţi cu HIV la sfârşitul anilor ’80, despre agonie şi speranţă, dr. Rodica Mătuşa, medicul infecţionist care i-a tratat din primele clipe povesteşte: „Copiii infectaţi cu HIV/SIDA ajunseseră adolescenţi, adulţi, doreau să îşi înceapă viaţa sexuală, doreau să aibă urmaşi. A fost o situaţia de mare impact asupra lor, dar şi asupra mea. Îşi doreau să aibă copii şi îşi doreau cel mai mult ca aceştia să fie sănătoşi. Respectau orice le spuneai dacă ştiau că pot avea copii sănătoşi. Gândiţi-vă că vorbim despre oameni care şi-au văzut sfârşitul, despre copii cărora mereu li s-a vorbit despre moarte şi, mai mult, chiar au văzut moartea de aproape. Infecţia cu HIV/SIDA poate fi învinsă din punctul de vedere al transmiterii de la mamă la copil dacă se respectă indicaţiile specialiştilor. Iar eu am fost martoră, după 2000 de ani, la miracolul naşterii!

Nici nu pot să vă spun cât de mult a contat. Nu atât pentru mine, ci pentru ei, dar şi pentru bunici. Vorbesc despre mamele foştilor copii cu SIDA, care au suferit atât de mult în trecut şi acum aveau un nepot sănătos. Am mers şi merg şi acum în toate casele copiilor infectaţi cu HIV din judeţul Constanţa, iar aceste bunici îşi prezintă nepoţii ca pe un miracol, ca pe o răsplată. Aceasta este speranţa, dragii mei, acesta este miracolul pe care l-am trăit. Naşterea copiilor preţioşi”.

Share

Articole similare