ACIC-Rom: Varianta în limba română a chestionarului de evaluare a nivelului de dezvoltare al serviciilor de îngrijire pentru pacienții cu boli cronice

Echipa Baylor România în colaborare cu Centrul Macroll din SUA a adaptat un instrument de evaluare a îngrijirii de durată a pacienților cu boli cronice din România, pentru a veni în sprijinul furnizorilor de servicii medicale din țara noastră. Acest instrument este de fapt un chestionar conceput pentru a măsura nivelul actual de dezvoltare a componentelor programelor de îngrijirire pe termen lung a pacienților (organizarea îngrijirii medicale; parteneriate comunitare, programe de asistare a pacienților pentru auto-gestionare; modalitatea de livrare a serviciilor de îngrijire ; asistență decizională; sisteme de informații clinice), precum și pentru monitorizarea schimbărilor survenite în timp, prin înregistrarea progresului făcut la oricare dintre componente ca urmare a unui proces de restructurare. O ilustrare a modului de utilizare a chestionarului poate fi găsită de cititorul interesat în studiul Hepatita C: Perspective asupra îngrijirii de durată în Constanța, România – Autori: Ana-Maria Schweitzer, Mihaela Bogdan.

Instrumentul de evaluare a îngrijirii oferite în bolile cronice (ACIC) poate fi consultat aici.