Birth outcome in HIV vertically-exposed children in two Romanian centers

Studiul constată rata scăzută a transmiterii infecției de la mamă la copil și numărul mai mic de copii născuți prematur din centrul de la Constanța comparativ cu pacientele de la Institutul Matei Balș din București. Rezultatele sugerează eficacitatea parteneriatului dintre Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și fundația Baylor Marea-Neagră, care asigură consiliere și suport permanent femeilor gravide cu HIV.

Studiul retrospectiv „ Constatări ale nașterilor în rândul copiilor expuși vertical la HIV în două centre din România” a inclus nou-născuți expuși și mamele acestora din două centre regionale: Institutul Național Matei Balș din București (IMB) și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (SBI). Au fost incluși în studiu toți copiii născuți în perioada 2006-2012 și mamele acestora seropozitive. Urmărirea nou-născuților s-a realizat pe o perioadă de minimum 18 luni, aceștia primind tratament profilactic antiretroviral conform ghidurilor medicale în vigoare. S-a constatat că vârsta medie a primei sarcini la femeile cu HIV din acest studiu a fost de 23,2 ani, o vârstă mai mică decât media națională, care este de 26,2 ani.

Au fost înrolați 358 de copii și 315 mame, constatându-se transmiterea infecției cu HIV de la mamă la făt în 50 de cazuri (13.9%), cu diferențe semnificative statistic comparativ între cele două centre (rata de transmitere înregistrata la IMB a fost de 16.8% comparativ cu rata de 6.2% la SBI). O altă diferență semnificativă statistic a reprezentat-o procentul mai mare de femei care au beneficiat de cezariană planificată la Constanța, comparativ cu femeile din București ( 77% la Constanța versul 46% la București). Această diferență este datorată și eforturilor programului Copiii Prețioși, desfășurat de fundația Baylor, prin care se asigură accesul mamei la toate serviciile medicale și psihosociale necesare pentru prevenirea transmiterii infecției.

Transmiterea infecției a fost asociată cu lipsa tratamentului antiretroviral în timpul sarcinii. Sarcinile premature (întâlnite în 22% dintre cazuri, mai prevalente în rândul pacientelor înrolate în centrul din București) sunt asociate cu alte comorbidități ale mamei, cum ar fi infecția cu virusul hepatitic C sau dependența de droguri.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Articole similare