Avem grijă ca viața să meargă mai departe

Cunoscută pentru activitatea sa în domeniul bolilor infecțioase și mai ales în domeniul infecției cu HIV, datorită parteneriatului susținut cu Spitalul de Boli Infecțioase Constanța de peste zece ani la Centrul de Excelență Clinică din Constanța, Fundația Baylor își propune prin proiectul “Avem grijă ca viața să meargă mai departe”, să transfere cele învățate despre nevoile persoanelor cu HIV și în domeniul îngrjirii persoanelor cu hepatite virale. Proiectul are în vedere susținerea pe termen lung a pacienților și familiilor acestora. Provocările cu care se confruntă aceștia sunt multiple, nevoile lor fiind legate de adaptarea la diagnostic, transformarea stilului de viață, precum și de îmbunătățirea sănătății mentale.

Proiectul, care este rezultatul colaborării dintre Baylor College of Medicine at Texas Childrens Hospital International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) SUA, AbbVie Foundation SUA și Fundația Baylor România are o valoare totală de 1,5 milioane de dolari și se va desfășura în perioada 2014-2018.

Preocupările echipei Baylor vor fi legate de identificarea nevoilor pacienților cu hepatită B și C, stabilirea parteneriatelor cu comunitatea, identificarea cazurilor noi și suportul pe termen lung al pacienților și familiilor acestora.

Necesitatea demarării acestui proiect este dată de cifrele îngrijorătoare legate de incidența hepatitelor B și C în România. De asemenea, România se află pe unul dintre locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri și mortalitatea cauzată de ciroza hepatică, dar pe unul dintre ultimele locuri la serviciile oferite pacienților care suferă de această afecțiune (conform Euro Hepatitis Index). Și rezultatele programului Baylor de testare din Constanța și Tulcea, din ultimii patru ani, confirmă faptul că peste 3% dintre pacienți au hepatita C și peste 4% au hepatita B.

„Îndrăznim să fim pionieri în domeniul asistării pacienților cu hepatită B și C în România și ne bazăm pe bunele practici pe care le-am dezvoltat în parteneriat direct cu Baylor International Pediatric AIDS Initiative de la înființarea Fundației Baylor România și până în prezent. Eu cred că, deși trăim într-o societate consumeristă și centrată pe profit, mai există loc și pentru filantropie și pentru investiții reale în sănătatea și binele comunității în care trăim cu toții, iar investiția socială făcută de Fundația Abbvie demonstrează acest lucru.”- a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundatiei Baylor. „Ne propunem să dăm pacienților cu hepatită virală B și C, precum și familiilor acestora, puterea și curajul de a se descurca în sistemul medical, de a face față schimbărilor din viața lor și de a demonstra că, în ciuda bolii cronice cu care se confruntă, cineva îi încurajează să își ducă viața mai departe și îi susține să își păstreze o viață de calitate.”

Proiectul este lansat pe 28 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei. De asemenea, tot cu această ocazie cu ajutorul laboratorului mobil al fundației vor mai avea loc sesiuni de testare gratuită pentru depistarea hepatitei B și C. Acestea se vor desfășura în ultima săptămână din iulie în parcul Arheologic al municipiului Constanța și în august în parcul din zona Far. De asemenea, va mai avea loc și o lansare de lampioane, pe o plajă din stațiunea Mamaia, lansare la care vor participa și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis. Campania căreia i se subsumează și acest eveniment are drept slogan “Testare și îngrijire pe termen lung pentru hepatite și HIV. Avem grijă ca viața să meargă mai departe.”

Despre parteneri:

Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) conduce cea mai modernă rețea de centre de îngrijire pentru copii și tineri afectați de HIV din întreaga lume. În acelaşi timp, asigură cursuri de formare medicală de o înaltă calitate şi dezvoltă şi iniţiative de cercetare. BIPAI a fost fondat în 1996 de Dr. Mark Kline, Director Medical în cadrul Spitalului de Copii din Texas şi Preşedinte al Departamentului de Pediatrie la Baylor College of Medicine. Până în prezent rețeaua BIPAI s-a extins și în țări din Africa și America de Sud, peste 200.000 de persoane fiind asistate de centrele Baylor din întreaga lume.

Fundația AbbVie este o organizație nonprofit creată în scopul de a produce un impact remarcabil asupra vieții persoanelor defavorizate din întreaga lume și este angajată în construirea unor comunități puternice, precum și a unor sisteme sustenabile de sănătate și a unor programe educaționale eficiente. Fundația AbbVie este fondată de AbbVie, o companie biofarmaceutică bazată pe activitatea de cercetare, care operează la nivel global. Fundația este rezultatul separării de Abbott Laboratories care s-a produs în 2013. Misiunea companiei constă în utilizarea expertizei, a personalului dedicat și al unei abordări unice privind inovarea în scopul de a dezvolta terapiile cele mai avansate de pe piață în folosul tratării celor mai serioase și complexe boli din lume. AbbVie are aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și comercializează medicamente în mai mult de 170 de țări. Abbott, Abbott Fund, AbbVie și Fundatia AbbVie sunt parteneri pe termen lung ai Fundației Baylor Marea Neagră.

Fundația Baylor Marea Neagră este singurul reprezentant al rețelei BIPAI în România care, prin Centrul de Excelenţă, furnizează servicii medicale și psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, care suferă de boli infecțioase. Din 2001 și până în prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infecțioase, obstetrică-ginecologie, pneumologie, testare rapidă și psihosociale) s-au adăugat planificarea familială şi serviciile primare de cardiologie.