Baylor continuă să ajute comunitatea să combată infecțiile ascunse și în 2020

Oamenii pot trăi cu infecții ascunse, tăcute și fără simptome timp de mai mulți ani.

Unele virusuri se insinuează silențios și afectează organele interne dincolo de posibilitatea de recuperare. Din această categorie sunt  virusurile hepatitelor B și C. Boala hepatică este responsabilă pentru aproximativ 2 milioane de decese pe an în întreaga lume, 1 milion din cauza complicațiilor cirotice și 1 milion din cauza hepatitei virale și hepatocarcinomului.

Fundația Baylor Marea Neagră a inițiat programul de consiliere și testare voluntară pentru pentru hepatită virală în 2009, prin adăugarea noilor componente – testările pentru VHB și VHC – la programul de screening HIV care deja se derula de un număr de ani.

Fundația are trei centre de consiliere și testare voluntară în regiunea Dobrogea, la o populație care depășește 1 milion de locuitori*.

În medie, 8.000 de persoane se testează gratuit în fiecare an și lucrurile nu se opresc aici: Baylor a conceput o abordare integrată, oferind consiliere și testare pentru hepatită B, C și HIV. Ședințele de consiliere pre și post testare conduc la creșterea nivelului de cunoștințe cu privire la riscurile de infectare și la măsurile de prevenire a infectării, ajutând și la determinarea căii pe care o persoană nou diagnosticată s-a putut infecta.

Un nou impuls pentru a pune capăt hepatitei virale în comunitatea noastră

Deși, din ianuarie 2020, consilierea și testarea voluntară s-au desfășurat ca de obicei pentru beneficiari, începutul de an a adus o schimbare majoră: Baylor are un nou aliat în lupta împotriva hepatitei virale, din momentul în care Gilead Sciences Europe Ltd. a decis să ofere sprijin financiar pentru programul de screening destinat populației generale pe care îl desfășurăm. Finanțarea operațiunilor de testare de către Gilead a permis, testarea a 1.378 de persoane până la jumătatea lunii martie în cele trei centre de consiliere și testare voluntară din Constanța și Tulcea.

Dintre persoanele testate, 67,70% au fost referite de medici, restul de 32,15% solicitând să se testeze din proprie inițiativă, datorită interesului pentru cunoașterea stării. În primul trimestru sau, mai precis, până la extinderea pandemiei de COVID-19 și pe teritoriul României și la instituirea stării de urgență pe 16 martie 2020, prevalența determinată prin programul de testare și consiliere voluntară Baylor a fost următoarea: pentru VHB 3, 99%, pentru VHC 0,94%, iar pentru HIV 0,36%.

Este necesară cunoașterea stării persoanelor pentru ca acestea să poată să primească tratamentul antiviral și pentru a putea reduce povara socială a hepatitelor virale,” a declarat Ana-Maria Schweitzer.

Programul modern de screening pentru hepatitele virale și HIV derulat în județele Constanța și Tulcea a făcut din Fundația Baylor Marea Neagră un partener de încredere al comunității în lupta împotriva hepatitei virale. Este important să putem ajunge la toți cei din populația generală care mai au încă infecții nediagnosticate cu virusuri hepatitice, precum și la grupurile cu risc ridicat.

Parteneriate strategice

Realizarea unui program extins de diagnosticare a hepatitei într-o populație care depășește un milion de persoane reprezintă un succces. Baylor oferă gratuit acest serviciu, fără întrerupere, din 2009.  O astfel de realizare poate fi atinsă doar prin parteneriate strategice cu finanțatorii programelor noastre. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul pe care Baylor continuă să îl primească!

Sistemul de testare și acces la tratament de la Baylor

În primii ani de activitate a centrelor de consiliere și testare voluntară, echipa noastră a observat că cei mai mulți oameni au solicitat acest serviciu din proprie inițiativă. Parteneriatul cu comunitatea medicală a condus la o creștere constantă a numărului de persoane referite de medicii de familie sau de alți medici specialiști și a răsturnat raportul inițial de adresabilitate.

Au fost necesare eforturi susținute pentru a dovedi că Baylor deține capacitatea și capacitatea profesională de a integra serviciul de screening într-un sistem mai larg: astfel Baylor oferă îngrijiri pe termen lung pentru persoanele nou diagnosticate atât în centrele de consiliere și testare ale Baylor cât și în cadrul altor instituții medicale. În prezent, membrii comunității medicale din Dobrogea se bazează pe serviciile Baylor pentru a se asigura că pacienții lor beneficiază la maximum de serviciile de îngrijire specializate la care pot avea acces pentru afecțiunile cronice de care suferă.

Persoanele nou diagnosticate beneficiază de o evaluare a bolii și de un tratament personalizat, incluzând evaluarea non-invazivă a fibrozei hepatice și de servicii de navigare în sistemul public de sănătate. Această strategie de „testare și tratare” își propune să crească numărul de persoane testate, al celor diagnosticate, determinând o scădere a prevalenței hepatitelor virale și o reducere a poverii sociale a bolilor hepatice cronice în regiunea Dobrogea.

Nu în ultimul rând, concluziile programului de screening Baylor contribuie treptat și constant la o îmbunătățire serviciilor medicale, a celor de psihologie clinică și a politicilor de sănătate publică.

Baylor menține aceleași condiții avantajoase de testare

Programul nostru de screening continuă să răspundă tuturor solicitărilor de testare până la atingerea capacității maxime: la fiecare 30 de minute, cineva își află statusul în unul dintre cele trei centre de testare Baylor. Serviciul rămâne în continuare gratuit, voluntar, rapid și confidențial.

Echipele de testare oferă serviciile de consiliere pre și post testare atât în ​​centrele Baylor, cât și pe teren. În acest fel, oferim acces la screening în diverse comunități, fiind prezenți nu doar la centrele noastre de testare ci și în spitale, universități, sedii ale companiilor care ne solicită serviciul, cămine pentru bătrâni și copii, centre de detenție.

* Populația în regiunea Dobrogea: 1.004.648 locuitori (766.315 în județul Constanța și 238.333 în județul Tulcea)

Share

Articole similare