Baylor susţine combaterea traficului și consumului ilicit de droguri

Fundaţia Baylor Marea Neagră a semnat Scrisoarea deschisă de susținere a modificării Legii nr. 143/ 2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Organizaţiile semnatare susţin necesitatea proiectului de lege referitor la modificarea și completarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, în vederea înființării Camerelor de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri. Aceste facilități vor reduce considerabil riscurile asociate consumului de droguri (pentru populația largă și pentru cei direct afectați) și vor diminua astfel costurile alocate din bugetul de stat pentru tratamentul afecțiunilor asociate. Scrisoarea deschisă explică faptul că la nivelul Uniunii Europene funcționează 901 astfel de facilități în Olanda (31), Elveția (12), Germania (24), Danemarca (5), Spania (13), Norvegia (2), Franța (2) și Luxemburg (1)2. Prima facilitate de acest gen a fost deschisă în urmă cu peste 30 de ani, în anul 1986, în Elveția.
Camerele de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri sunt facilități sanitare sterile
amenajate special, în care persoanele dependente pot primi consiliere și pot consuma
supravegheat droguri într-un mediu sigur, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de
profesionişti. Obiectivele acestora sunt de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spații publice atât pentru comunitate, cât și pentru consumatori.
Beneficiile Camerelor de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri se întind pe trei
paliere: reducerea riscurilor pentru populația generală, reducerea riscurilor asociate consumului de droguri şi reducerea costurilor din bugetul de stat în ceea ce privește tratamentul pentru infecția cu HIV, hepatita B sau Hepatita C.

Share

Articole similare