Fi alături de cei care chiar au nevoie de ajutor

Casa Florilor, o insulă pentru cei aflați în nevoie

În fiecare zi un tânăr infectat cu HIV poate ajunge să trăiască pe stradă și să încerce să supraviețuiască așa cum știe el mai bine. Casa Florilor este o alternativă temporară pentru cei care au nevoie de ajutor în perioade de criză, dar și un suport de durată mai lungă pentru tinerii cu posibilități foarte limitate de integrare socială. O insulă pentru cei aflați în nevoie, aceasta este Casa Florilor.

Casa Florilor este un complex de locuințe de tip familial, situat în localitatea Lazu, în care sunt găzduiți beneficiari ai fundației aflați în situații delicate. Cazurile sunt diverse, de la copii abandonați la adolescenți şi mămici neglijate, abuzate sau alungate de familie sau chiar la familii întregi rămase fără sprijin. Tinerii care locuiesc temporar aici sunt ajutați să meargă la şcoală, să-şi găsească un loc de muncă şi sunt învățați să se autogospodărească şi să participe la activități alături de angajații complexului. De asemenea, beneficiarii sunt ajutați de psihologi să depăşească traumele prin care au trecut şi, acolo unde este posibil, se acordă sprijin pentru reintegrarea în familie. În plus, pentru persoanele seropozitive care au nevoie de asistență medicală se păstrează în permanență legătura cu Centrul de Excelență, dar şi cu unitățile medicale partenere, astfel încât starea de sănă-tate să li se îmbunătățească şi să poată reveni la o viață normală. De la începutul funcționării complexului, din 2001, până în prezent, aproape 80 de persoane au fost adăpostite la Casa Florilor.

(citește mai multe aici )

xxx

În prezent, Casa Florilor adăposteşte un număr de 9 “flori” (așa îî vom denumi în continuare pe tineri, pentru a le pastra anonimatul) ce îşi continuă viaţa în ciuda evenimentelor nu tocmai fericite prin care au trecut, privind doar latura frumoasă, cultivându-şi simţul umorului, simţul creativ, realizând opere care mai de care mai minunate şi de necrezut, cu două mâini ce până de curând au fost crezute stângace.

Prima noastră floricică este un trandafir, venit nu de mult în casă dar care ne-a uimit cu sufletul ei bun, cu imaginaţia fără limite. De ce este ea un trandafir? Pentru că un trandafir este elegant, misterios şi are şi ţepi, după cum ştim toţi. Această floare pe care am descris-o este introvertită, se deschide când simte că poate, îşi menţine un aer misterios şi are ţepi cu care se protejează de persoanele considerate nepotrivite.

O altă floricică este frezia care ne uimeşte cu capacităţile ei de a reţine informaţii, asemeni parfumului puternic şi impresionant al acestei plante, în ciuda unei alte probleme de sănătate care nu îi permite depăşirea unui nivel minim intelectual.

Regina nopţii îşi face şi ea simţită prezenţa dorind să aibă un alt program decât ceilalţi, mai mult somn ziua şi mai multe activităţi noaptea (fiind încă în perioada adolescenţei vrea să piardă noptiile stând la filme cu prietenii, stând la “bârfe”, cum ne spune ea; sau dând petrecerei în pijamale – nimic ieşit din comun pentru vârsta lor). Prin activităţile realizate în casă şi prietenia cu care o înconjurăm această regină a devenit una de zi, a început să îşi creeze o viaţă proprie, să se descurce de una singură cu tot ce înseamnă administrare a banilor, manangementul hranei, deci o viaţă independentă.

Două mânuţe harnice, cu o imaginaţie şi o creativitate de neimaginat, cu o înclinaţie deosebită către tehnici hand-made îşi fac apariţia într-un Iris mândru şi îngrijit. Este vorba de o tânără care nu îşi iroseşte timpul şi zi de zi meştereşte cu cele două mâini hărnicuţe adevărate operă de artă. Nu se opreşte din a ne surprinde şi a realiza lucruri cât mai diferite şi, pe zi ce trece,le îmbunătăţeşte. Are tehnici proprii şi mai nou Youtube a devenit prietenul ei cel mai bun, pentru că aici mai găseşte diferite idei pe care le modifică după personalitatea şi capacităţile sale.

Trei fraţi pătaţi (panseluţa) alcătuiesc o adevărată familie, doi tineri veniţi în casă ca şi iubiţi au cunoscut mari transformări, au devenit soţ şi soţie, şi-au realizat nunta din bănuţii lor şi ulterior a apărut şi rodul iubirii lor, un copil preţios. Viaţa în trei este îmbrăţişată de iubire, prietenie, înţelegere şi tot ce e mai frumos în viaţă. Noua schimbare din viaţa lor o constituie achiziţionarea unui apartament de care sunt mândri şi care le-a adus împlinire şi fericire. Ei au arătat celorlalţi că se poate atunci când vrei şi că de jos poţi ajunge sus cu răbdare, încredere şi sprijinindu-te unul pe celălalt. Acum, copilul nostru preţios a plecat alături de părinţi într-o căsuţă nouă, o căsuţă a lor.

Bujorul nostru este un tânăr care ori de câte ori zâmbeşte cu adevărat se înroşeşte în obraji, un tânăr care nu are limite în dorinţe, are un spirit copilăresc şi zi de zi ne aduce zâmbetul pe buze cu glumele lui. Energia lui şi modul în care vede viaţa şi boala ne fac să credem că cel mai important în viaţă este să speri cu adevărat. Orice speranţă ajută şi duce către îndeplinirea a ceea ce ne propunem.

cală strălucitoare, curată şi fixistă îşi face apariţia printre celelalte flori. Este o floare masculină ce nu se abate de la programul pe care îl are de ani, are un adevărat ritual în tot ceea ce face, este îngrijit şi foarte harnic, nu se poate aşeza pe scaun până ce nu vede că totul străluceşte pe lângă el fără să conteze că altcineva trebuia să facă acel lucru.

 (descrierea personalității tinerilor a fost realizată de psiholog Iulia Ionșcu, coordonatorul complexului de locuințe).

Donează

Fi alături de cei care chiar au nevoie de ajutor