Fi alături de cei care chiar au nevoie de ajutor

Screening pentru cancerul de col uterin la femeile infectate cu HIV

Cancerul de col uterin se află pe locul doi în topul tipurilor de cancer de care suferă femeile la nivel mondial, iar riscul este de cinci ori mai crescut la femeile cu HIV decât la cele neinfectate.

La Baylor, pentru screeningul cancerului de col uterin, pacientele care trăiesc cu HIV beneficiază la intervale regulate de timp (anual) de două teste: Babeş – Papanicolau (testul care identifică celulele anormale şi leziunile) şi HPV (test care identifică virusul Papilloma Uman) la nivelul colului uterin.

Testul HPV este foarte important, deoarece infecţia cu HPV a fost identificată în peste 95% din cazurile de cancer de col uterin.

De la începutul lui 2018, investigaţia efectuată la Baylor este mai performantă: dintr-o singură probă recoltată, păstrată în mediu lichid şi care, în acest fel se conservă mai bine pentru mai mult timp, se pot efectua ambele teste de laborator.

În cazul în care sunt identificate leziuni sau celule anormale la testul Babeş – Papanicolau şi, în funcţie de gradul de risc al acestora, se efectuează şi testul HPV pentru identificarea virusului Papilloma Uman, în special a tulpinilor de risc înalt, responsabile pentru mai mult de 95% din cazurile de cancer de col uterin.

Baylor investește 300 de lei pentru fiecare pacientă care are nevoie de teste de identificare a tulpinilor de virus HPV. Orice donație ne ajută să facem disponibil acest serviciu pentru cât mai multe femei care trăiesc cu HIV.

Donează

Fi alături de cei care chiar au nevoie de ajutor