Centrul de Excelență Baylor a împlinit 14 ani

Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American s-a înființat la Constanța, pe 6 aprilie 2001, la inițiativa Dr. Mark Kline, de la Texas Children’s Hospital din Houston, SUA.

Istoria centrului HIV din Constanța este interesantă: această clinică a fost deschisă ca urmare a înlănțuirii unor momente cheie. În 1996, după o vizită în România, profesorul Mark Kline spunea ca nu își poate șterge din minte chipurile copiilor cu SIDA din Constanța. Însoțit de un fotograf de la ziarul Houston Chronicle și motivat de parteneriatul cu echipa condusă de dr. Rodica Mătușa, Dr. Kline a transmis tuturor cât este de urgent să fie oprită drama copiilor din România. În câțiva ani, mobilizase fondurile necesare pentru renovarea unei creșe abandonate și transformarea acesteia într-o clinică modernă dedicată îngrijirii copiilor cu HIV. Fapt nemaiîntâlnit și dovadă a pasiunii sale de a proteja acești copii, Dr. Kline a convins o companie farmaceutică să doneze medicamentele anti-HIV pentru 500 de copii pe viață. Succesul serviciilor din clinica HIV a fost atât de mare, încât în 2007 centrul și-a largit serviciile pentru toți pacienții cu HIV din Constanța, indiferent de vârstă. Paisprezece ani mai târziu, peste 1000 de pacienți sunt ajutați de echipa mixtă de la Centrul de Excelență,  formată din specialiști de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și profesioniști ai Fundației Baylor” a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al centrului.

Trebuie menționat că în 2007, centrul  a fost redenumit ca Baylor College of Medicine Texas Children’s Hospital Abbott Fund Constanta Infectious Diseases Hospital Center of Excellence – Constanța sau BIPAI România, pentru a reflecta creşterea serviciilor şi a parteneriatelor.  În prezent clinica din România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas, la Colegiul de Medicină Baylor şi la Spitalul Pediatric Texas (Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative at Texas Children’s Hospital). Rețeaua include centre în 13 țări din Africa, America de Nord şi Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creşterea accesului la servicii de sănătate centrate pe familie.

Consider admirabilă longevitatea acestui centru și felul în care continuă să își dezvolte și să își diversifice serviciile. A construi o clădire și a o dota cu toate cele necesare nu este totul. Ceea ce a contat cu adevărat în toți acești ani a fost munca profesioniștilor de la Centrul de Excelență. Investiția în servicii, medicamente, materiale educative, expertiza care s-a constituit aici, sunt elemente care alcătuiesc viața acestei clinici. Fiecare pacient care ajunge să trăiască o viață frumoasă și împlinită este de fapt materializarea viziunii de mai bine care animă oamenii care schimbă lumea, precum dr. Kline sau dr. Mătușa„, a completat Ana-Maria Schweitzer.

Constanța a făcut un pionierat în abordarea tuturor problemelor copiilor cu SIDA, nu numai a celor medicale: de la acte civile și asistență psiho-socială, la alimentație, îngrijire, tratament și educație în grădinițe și școli deschise în spital. Le-am fost și părinți și doctori-asistente-infirmiere- psihologi și educatori. I-am scos din spital, unde dormeau în paturi suprapuse și i-am dus în 12 case de tip familial” a declarat Dr. Rodica Mătușa, unul dintre fondatorii Centrului de Excelență.

Mulți dintre acei copii, care între timp au devenit adulți, și-au întemeiat familii și nu poți să nu te emoționezi când, în timpul vizitelor la domiciliu, auzi bunici fericite, foste mame de copii cu SIDA, care acum au nepoți sănătoși, spunând: “Unde am fost și unde am ajuns!”

Share

Articole similare