Vă puteți comanda un autotest HIV gratuit la Fundația Baylor

Extindem accesul la testare voluntară gratuită pentru populația generală.

Persistăm în a înlătura barierele din calea cunoașterii statusului HIV și aducem auto-testarea la îndemâna celor interesați prin adăugarea la programul de consiliere și testare voluntară a unei noi componente, cea de auto-testare HIV. Toți cei interesați își vor putea rezerva online un auto-test HIV pentru ca apoi să îl ridice personal de la Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră sau să îl primească acasă.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv: „După multe dezbateri și încercări, experții în sănătate publică au ajuns la un consens privind auto-testarea HIV: aceasta reprezintă o opțiune necesară pentru a încuraja testarea în rândul populației generale. Lucrul cu oamenii și experiența practică ne-au arătat că numărul celor se testează crește atunci când oferim mai multe variante de diagnosticare. Pentru unele persoane este preferabil și mai comod să se programeze la o testare la Clinica Fundației Baylor din Strada Prelungirea Liliacului nr.10. Pentru alții, este mai ușor să ajungă la Centrul Baylor de Testare din cadrul policlinicii 1, ambulatoriul spitalului Județean de Urgență Sfântul Andrei, bd. Tomis nr.143. La fel, sunt persoane care preferă să limiteze interacțiunea cu sistemul medical, dar asta nu ar trebui să-i împiedice să-și cunoască starea de sănătate. Au posibilitatea să intre în posesia unui auto-test HIV și să îl folosească în afara unui centru de testare:  începând cu anul acesta, oamenii vor găsi pe site-ul Fundației Baylor nu doar formularul de programare la testare, dar vor putea să își și comande un auto-test HIV. Considerăm că această opțiune îi va încuraja chiar și pe cei mai timizi sau mai ezitanți să își afle starea de sănătate.”

Mihaela Bogdan, director de proiecte: „Am ales, pentru această nouă componentă a programului nostru, un test cu o fidelitate înaltă care poate indica, în mai puțin de 3 săptămâni de la expunere, dacă ne-am infectat sau nu. De ce este nevoie de autoteste HIV? Mă voi opri doar la cele mai importante argumente care susțin inițiativa Fundației Baylor. Este nevoie și de auto-testare HIV, de fapt de extinderea posibilităților de aflare a statusului HIV pentru că, în România, principala cale de transmitere a HIV este cea heterosexuală. De asemenea, prețul unei testări HIV la un laborator privat poate ajunge și la 100 de lei iar noua componentă a programului de testare gratuită înlătură bariera costului acestui serviciu, permițând accesul la testare pentru persoane cu resurse financiare limitate. Ghidurile recomandă testarea în masă însă, în România, există încă reticență în a recomanda aceasta testare. pentru că, mai mult decât în orice altă afecțiune, diagnosticarea și mai ales tratamentul cât mai aproape de momentul infectării poate limita complicațiile medicale în viața persoanei infectate. Ne dorim ca această testare să devină una de rutină, de aceea echipa noastră face eforturi pentru a o face disponibilă și pentru a o promova prin toate mijloacele. Încurajăm auto-testarea pentru că este un procedeu simplu, sigur, modern și eficient și studiile au dovedit că este un instrument bun de folosit în diagnostic.”

Anterior includerii acestei componente noi în cadrul programului permanent de consiliere și testare voluntară, am evaluat oportunitatea în cadrul unui proiect pilot de auto-testare, derulat în 2023.

Apreciem că auto-testarea HIV are șanse de a deveni populară mai cu seamă în rândul adulților tineri, deoarece Fundația înlătură bariere precum disponibilitatea limitată a auto-testelor HIV în farmacii, ori prețul prohibitiv. În cazul infectării cu HIV, nu simptomele sunt cele care ar trebui să ne trimită la testare, ci riscurile la care ne-am expus și asta nu se prea învață la școală. Vom insista și pe această cale asupra componentei de informare, pentru a ne asigura că toți cei care vor dori să folosească un auto-test HIV vor putea recunoaște mai ușor și mai sigur în viitor riscurile și căile de prevenire a transmiterii infecției HIV.

Îi așteptăm pe toți cei interesați să își rezerve un autotest HIV.

Share

Articole similare