Dincolo de cuvinte exista actiunea

„Ma bucur ca pot in sfarsit rade, fara sa ma ascund”, spunea Mihai, un pacient cu HIV care se rusina atunci cand intra in contact cu ceilalti, din cauza problemelor sale dentare. Mihai, ca si alte sute de pacienti ai Centrului de Excelenta, a beneficiat de ingrijire stomatologica gratuita la Baylor.

Cea care a fost alaturi de noi, dr. stomatolog Eugenia Trifescu, se retrage din activitate. A fost pentru multi ani, poate singurul dentist din Constanta care a lucrat cu pacientii infectati cu HIV. Din 1998 si pana astazi, cu fiecare pacient ajutat, a demontat zi de zi prejudecati, a demonstrat cu modestie ca medicina este inainte de toate pentru oameni.

In ultimii 7 ani, dr. Trifescu a lucrat la cabinetul stomatologic al fundatiei Baylor de la Centrul de Excelenta Clinica HIV, ajutandu-ne sa cream o alternativa reala si un spatiu securizant pentru pacientii cu HIV. Sub indrumarea dr. Trifescu, credem ca am demonstrat fara tagada, ca refuzarea serviciilor stomatologice pacientilor cu HIV este neintemeiata si ca aplicarea corecta si consistenta a masurilor universale de sterilizare si igienizare sunt singurele lucruri necesare pentru a proteja atat pacientii, cat si personalul.

Pacientii cu HIV au o speranta de viata semnificativ crescuta de cum se credea inainte de introducerea terapiei antiretrovirale, asa incat rezolvarea problemelor stomatologice este la fel de importanta pentru ei, ca si pentru orice alta persoana din comunitate.

Inainte de plecare, la Baylor ne-am reunit pentru a-i multumi pentru daruirea si profesionalismul oferite de-a lungul timpului pacientilor si colegilor. Va multumim din inima si ne va fi dor de dumneavoastra!

Share

Articole similare