Este timpul! Acţionăm împreună pentru a pune capăt epidemiei de tuberculoză!

Din 2004, Baylor acţionează responsabil şi competent pentru a asigura accesul la servicii specializate de pneumologie care previn şi tratează tuberculoza la toţi pacienţii cu HIV aflaţi în îngrijire pe termen lung.

Avem privilegiul de a avea alături o echipă medicală competentă şi de a fi sprijiniţi în demersul nostru de organizaţii partenere care au oferit fără întrerupere finanţarea care asigură continuitatea programului. Fără tratament, la fel ca în cazul altor infecții oportuniste, coinfecţiile cu HIV și TBC reduc dramatic speranţa de viaţă!

Emanoil Vasiliu, medic primar pneumologie, a declarat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei: „În cabinetul de pneumologie al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, pe parcursul anului 2019, s-au prezentat 183 de persoane care trăiesc cu HIV. Acestea au primit 379 de consultaţii.

Serviciul medical de pneumologie este, la Baylor, unul dintre cele mai solicitate. Suntem foarte preocupaţi să diagnosticăm infecţiile tuberculoase latente la beneficiarii noştri şi să le tratăm, deoarece persoanele care trăiesc cu HIV prezintă un risc mai mare de a dezvolta tuberculoză decât persoanele care nu au HIV.

Echipa medicală pe care o coordonez se concentrează să reducă la minimum cel mai puternic factor de risc la care sunt vulnerabili pacienţii noştri: infecţia cu HIV este cel mai puternic factor de risc cunoscut în cazul formelor grave de tuberculoză.

Ca să înţelegeţi cât de mare este riscul, o persoană care are atât infecție cu HIV cât și tuberculoză, are sindrom imunodeficitar acut (SIDA).”

În fiecare an pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei. Este un prilej pentru a evidenţia consecințele devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei și de a intensifica eforturile care pot pune capăt epidemiei globale de tuberculoză.

Data aleasă de Organizaţia Mondială a sănătăţii marchează ziua din 1882, când dr. Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, care a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Pentru a înţelege mai bine de ce este necesară mobilizarea pentru a pune capăt epidemiei de tuberculoză, vă oferim un tablou în cifre:

Share

Articole similare