Fundaţia Baylor îndeplineşte toate criteriile OMS şi UNAIDS referitoare la testarea pentru HIV

Testarea pentru depistarea infecţiei cu HIV este o modalitate esenţială în serviciile de prevenire, tratament, îngrijire şi suport.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNAIDS au transmis o declaraţie comună în care susţin şi încurajează accesul universal la cunoaşterea stării de sănătate în ceea ce priveşte infecţia cu HIV.

În 2016, aproximativ 30% dintre persoanele care trăiesc cu HIV nu cunoşteau faptul că sunt purtătoare ale virusului. Tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani, bărbaţii adulţi şi indivizii din populaţii cheie (bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, transgenderi, lucrători sexuali, persoane care folosesc droguri injectabile, deţinuţii, etc.) au, de obicei, probleme în a accesa serviciile de testare pentru HIV şi au mai puţine şanse să fie primească tratament şi îngrijire. De asemenea, aceste persoane au, de obicei, nivel viral mai mare.

Documentul comun al OMS şi UNAIDS subliniază nenumăratele avantaje ale testării. Persoanele depistate ca fiind infectate cu HIV pot fi iniţiate pe tratamentul antiretroviral. Tratamentul timpuriu are beneficii crescute asupra stării de sănătate a pacienţilor. Mai mult, un tratament eficient (când pacientul are nivel viral nedetectabil) poate preveni transmiterea HIV pe cale sexulă, dar şi transmiterea de la mamă la copil.

Cunoaşterea stării de sănătate dă ocazia oamenilor să ia decizii personale informate referitoare la folosirea opţiunilor de prevenire a infectării cu HIV, cum ar fi folosirea prezervativului, profilaxia pre şi post expunere şi altele.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNAIDS nu susţin testarea obligatorie în baza unor decizii care ţin de sănătatea publică. Testarea pentru HIV trebuie să respecte opţiunea personală şi să ţină cont de etica profesională şi de principiile drepturilor omului. Politicile de sănătate publică şi cele ale drepturilor omului se validează reciproc.

Cele două organizaţii internaţionale continuă să sublinieze că serviciile de testare pentru HIV trebuie să ţină cont de următoarele reguli:

  1. Consimţământ. Testarea pentru HIV este o alegere personală
  2. Confidenţialitate. Serviciile de testare trebuie să fie confidenţiale, iar rezultatele şi orice alle discuţii între persoana testată şi cea care oferă serviciul de testare, consilier sau cadru medical, nu vor fi dezvăluite altcuiva.
  3. Consiliere pre şi post testare
  4. Rezultate corecte
  5. Conexiuni. Stabilirea legăturilor cu sistemul de prevenire, tratament, îngrijire şi suport pentru persoanele infectate cu HIV

De 10 ani, de la înființarea serviciului de Consiliere şi Testare voluntară, Fundaţia Baylor Marea Neagră oferă servicii gratuite de calitate, etice, nediscriminative, care ţin cont şi îndeplinesc toate criteriile menţionate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNAIDS. În ultimii zece ani, peste 65.000 de persoane de judeţele Constanţa şi Tulcea s-au testate pentru HIV şi hepatitele B şi C în cabinetele Baylor şi, în funcţie de rezultat, au fost îndrumaţi către serviciile medicale pentru a primi tratament şi îngrijire.. Mai mult decât atât, Baylor îşi sprijină beneficiarii oferindu-le suport psiho-social.

Fundaţia Baylor Marea Neagră, prin serviciile pe care le oferă, se alătură luptei împotriva discriminării şi efectelor negative ale acesteia. Personalul Baylor este alături de beneficiari indiferent de orientarea lor sexuală şi îi tratează în mod egal, nediscriminatoriu, pe toţi cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Puteţi citi documentul comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNAIDS accesând http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/2017_WHO-UNAIDS_statement_HIV-testing-services_en.pdf

Share

Articole similare