HIV pe intelesul tuturor

Ce sunt virusurile?

În lumea aceasta există multe feluri de microbi, printre care și virusurile. Auzim des despre ele (cine nu a auzit despre virusul gripei, virusul herpes, virusul hepatitic) și totuși puțini dintre noi știm ce sunt ele de fapt. Într-o explicație simplă, un virus este un organism de dimensiuni atât de reduse încât nu poate fi văzut la microscopul optic și care nu poate supraviețui decât în interiorul unei celule.

Ce face virusul în interiorul celulei?

După cum vă puteți imagina, odată intrat în celulă virusul aduce destule probleme. În cel mai rău caz el poate să ducă la moartea celulei, alteori poate să schimbe funcționarea celulei (cu toții am auzit despre celulele canceroase), iar alteori virusul rămâne pur și simplu ascuns în celulă în stare de adormire pentru o anumită perioadă de timp.

Ce este aceea o infecție?

Infecțiile apar atunci când microbii pătrund în organism, reușesc să evite cu succes toate barierele și apărările organismului și apoi sunt liberi să se înmulțească și să se transmită mai departe. Trebuie să știi că nu orice infecție poate fi urmată de boală! Sigur ai observat că uneori dacă tu ai virusul gripal ( ești răcit), cineva din familia ta se poate îmbolnăvi de la tine, pe când altcineva nu pățește nimic. Aproape sigur virusul a trecut de la tine la ei, dar cineva a făcut boala, pe când altcineva nu a răcit. Boala infecțioasă apare numai când funcționarea și apărarea corpului au fost serios dezechilibrate.

Ce este HIV?

HIV este prescurtarea dată de medici denumirii mai lungi a virusului imunodeficienței umane (în engleză Human Immunodeficiency Virus).  Așa cum chinezii se deosebesc de africani sau de europeni, tot așa și felurite virusuri se deosebesc între ele. În cazul HIV cercetătorii au aflat că este un virus foarte abil, care odată intrat în organism știe să se ascundă în anumite locuri strategice, cum ar fi sistemul nervos, organele genitale și alte celule speciale și că acolo își stabilește adevărate cartiere generale (rezervoare și sanctuare de virus). Aceste rezervoare se creează înainte să apară semne de îmbolnăvire și  de obicei nu pot fi distruse nici de corpul însuși, nici de medicamente.

De unde a apărut HIV?

După cum știi deja atât oamenii, cât și animalele se îmbolnăvesc (microbii intră atât în celulele umane, cât și în cele animale). Unele boli pot trece accidental de la animale la om (prin înțepături, mușcături, zgârieturi, contact direct cu sângele animalului). Există multe boli transmise de la animale la oameni (sigur ai auzit de rabie sau turbare transmisă de la câine la om, de trichineloză transmisă de la porc sau de gripa aviară transmisă de la pasări). La fel, HIV a fost transmis de la anumite maimuțe la om. Există și voci care spun că acest virus ar fi fost creat în laborator, însă medicii au văzut în ultimii 25 de ani cât de inteligent este acest virus și și-au dat seama că, la nivelul actual, oamenii nu au cunoștințele și nici mijloacele de a crea un virus atât de complex.


Când a fost descoperit HIV?

Între anii 1983-1985 au fost două grupuri de oameni de știință care au făcut primele investigații care au dus la descoperirea acestui virus – un grup francez și unul american. Fiecare a contribuit în felul său, însă de-abia în 1990 o comisie a stabilit că grupul francez condus de Luc Montagnier a descoperit primul virusul. Pentru această realizare cercetătorul a primit în anul 2008 premiul Nobel pentru Medicină.

Cât rezistă virusul în afara organismului?

S-a dovedit că în atmosfera camerei virusul poate supraviețui doar câteva ore și că poate fi ușor distrus cu dezinfectanți obișnuiți care conțin hipoclorit de sodiu, cloramină sau chiar apa oxigenată.

De reținut – virusul nu este distrus de formol sau radiații ultraviolete!

De ce nu poate corpul să elimine singur HIV?

Desigur că ai aflat că imunitatea corpului (adică celulele care știu să găsească și să ucidă microbii care ne pot face rău) ne ajută de foarte multe ori și ne apară de multe boli. Totuși, de ce nu reușește să ne apere atunci când intră în corp HIV? Ei bine, HIV este un virus foarte deștept. Când intră în corp el nu stă la vedere, așa încât soldații imunității noastre să îl găsească ușor. Astfel, că durează între 6 până la 12 săptămâni până când corpul își dă seama că a intrat un invadator nou. Atunci corpul produce anticorpi (celule specializate să omoare HIV), însă este prea târziu, deoarece virusul a avut deja timp să își schimbe înfățișarea. Este ca și cum Poliția ar căuta un infractor după o fotografie, dar acesta a avut timp să se deghizeze în altcineva și deci poate scăpa fără probleme. Așa că singura cale de a spera să oprim virusul este să apelăm la ajutor din exterior, adică să începem să luăm tratament, pastile care au fost special inventate de oamenii de știință după ce au studiat mulți ani cum se deghizează și unde se ascunde virusul în corp.

De reținut – o persoană infectată cu HIV, rămâne infectată toată viața!

Ce face tratamentul anti-HIV?

Tratamentul actual oprește înmulțirea virusului în corp, dar nu poate duce la distrugerea tuturor virusurilor care există în diverse celule (îți amintești că există niște așa-numite rezervoare unde rămân mereu virusuri adormite, dar care pot să își revină și să infecteze și alte celule și niște așa-numite sanctuare unde medicamentele nu pot ajunge). Pentru că există acest stoc permanent de virusuri în corp, medicamentele trebuie luate în fiecare zi, toată viața! De ce? Pentru că dacă te oprești, virusurile ascunse în rezervoare și sanctuare au libertatea de a începe să se înmulțească în corp după cum doresc.

De ce este important să nu se mai înmulțească virusurile?

Chiar dacă încă nu există medicamente care să ucidă toate virusurile din corp, totuși când reușim să le oprim din înmulțire este o mare victorie! De ce? Pentru că atunci când virusurile sunt mai puține, celulele care ne apară organismul (celulele noastre imunitare) au timp să se refacă și sa prindă putere. Devenim astfel mai puternici, putem să ne luptăm și cu alte probleme de sănătate. Dacă însă nu luăm tratamentul, imunitatea noastră (așa-numita armată care ne apară de microbi) nu mai are putere și putem să facem alte boli grave, cum ar fi tuberculoza, cancerul sau afecțiuni grave ale creierului. De altfel, nu HIV poate ucide pe cineva, ci toate celelalte boli care găsesc corpul lipsit de apărare și pot face tot ceea ce doresc. Prin urmare, este foarte important să îți iei tratamentul tot timpul, chiar și când te simți în putere și sănătos!

Share

Articole similare