#HIVpoatefiprevenit

2016_june_bipai-romania_snp_188În fiecare an, pe 1 decembrie, îi comemorăm pe toţi cei care au pierdut lupta cu HIV şi cu SIDA.

1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, este un prilej de a stabili noi obiective pentru combaterea maladiei şi pentru prevenirea răspândirii virusului.

Anul acesta, Fundaţia Baylor Marea Neagră atrage atenţia asupra beneficiilor tratamentului precoce pentru cei infectaţi cu HIV. Recomandările Organizaţiei Mondială a Sănătăţii arată că tratamentul este cea mai bună metodă de prevenire a răspândirii HIV.

„1 decembrie este un prilej de a comemora vieţile celor care nu mai sunt printre noi, dar şi de a coagula societatea civilă pentru a preveni transmiterea infecţiei cu HIV. Până acum s-a vorbit despre importanţa prezervativului însă, începând de anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o serie de ghiduri în care vorbeşte despre tratamentul ca prevenire în sensul că persoanele infectate cu HIV trebuie să aibă acces la tratament imediat după diagnosticare, indiferent de starea lor de sănătate. Acesta este şi mesajul Fundaţiei Baylor Marea Neagră. Ne interesează ca atât pacienţii cât şi autorităţile să ia seamă de indicaţiile OMS, iar tratamentul să fie folosit ca prevenire pentru că, în felul acesta, o persoană infectată cu HIV nu mai transmite infecţia, dincolo de faptul că ea însăşi este protejată de evoluţia nefavorabilă a bolii”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

La rândul său, medicul Rodica Mătuşa subliniază succesul terapiei antiretrovirale atunci când vine vorba despre copiii persoanelor infectate cu HIV. „Toată lumea ar trebui să pună pe primul plan să nu mai avem copii infectaţi. Protocolul este bine stabilit, mama trebuie să facă terapie, să facă cezariană, copilul trebuie să primească lapte praf. În Constanţa, transmiterea verticală, de la mamă la copil, este de aproximativ 1% şi vorbim aici despre mame care sunt diagnosticate şi care transmit infecţia cu HIV la naştere, nu despre pacientele cunoscute, care fac terapie antiretrovirală”, spune dr. Mătuşa. Medicul infecţionist explică faptul că, în judeţul Constanţa s-au născut aproximativ 200 de copii sănătoşi pentru că mamele au respectat tratamentul. „Avem familii fericite pentru că foştii copii infectaţi au ajuns mame şi au copii sănătoşi. Aşa că, putem vorbi şi de bunici fericite. Pentru viitor este foarte important ca terapia antiretrovirală să fie începută cdsc_1748ât mai devreme posibil, atunci când s-a pus diagnosticul. Infecţia cu HIV este, în zilele noastre, o boală cronică. Cei care sunt trataţi au o evoluţie favorabilă, sunt părinţii unor copii sănătoşi şi nu transmit infecţia dacă terapia este făcută după toate indicaţiile medicilor. Tratamentul trebuie administrat ca metodă de prevenire. Până acum, terapia nu se începea decât atunci când imunitatea era compromisă. Acum este demonstrat că nu putem obţine vindecarea SIDEI dacă nu se începe tratamentul imediat după ce a fost diagnosticată persoana infectată HIV. Tratarea infecţiei cu HIV, a SIDA, este obiectivul major pentru lumea ştiinţifică. Pentru a reuşi trebuie respectate recomandările OMS, iar îndemnul Fundaţiei Baylor este: Trataţi cât mai devreme persoanele infectate cu HIV, ca metodă de prevenire a răspândirii infecţiei!”, a mai declarat dr. Rodica Mătuşa, consultant medical al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Statisticile arată că, în prezent, în România, 50% dintre cuplurile care au copii sunt discordante, unul  dintre parteneri fiind HIV-pozitiv, iar celălalt HIV-negativ. De asemenea, 58% dintre cazurile de infecţie se întâmplă în cuplurile heterosexuale, 1-2% pe cale verticală, de la mamă la copil. S-a înregistrat o creştere cu 17% a transmiterii la homosexuali, în special la bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, şi acelaşi procent la consumatorii de droguri intravenoase.

Share

Articole similare