Importanţa igienei stetoscopului

În 2016 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) făcea recomandări ferme, prioritare, privitoare la creșterea îngrijorătoare la nivel mondial a rezistenței microbiene la antibiotice, România aflându-se în „zona roșie”.

Numeroase studii evidențiază cât de importantă este respectarea cu rigurozitate a regulilor de igienă și a corectitudinii profesionale, a aplicării manevrelor medico-chirurgicale în toate sectoarele sistemului sanitar.

Spălatul mâinilor are o indicație principală – înainte și după interacțiunea cu fiecare pacient. Curățarea echipamentelor folosite la intervenții este, de asemenea, extrem de importantă. Și, nu în ultimul rând, atenția care trebuie acordată stetoscopului.

Contaminarea prin intermediul stetoscopului, care este aplicat direct pe pielea pacientului (de exemplu cu Stafilococus aureus), poate duce la răspândirea unor germeni rezistenți.

„Ochii epidemiologului” sau ai unui profesionist, în orice loc rezervat pacienților, sunt de neînlocuit în prevenirea transmiterii bolilor infecțioase.

Dr. Rodica MĂTUŞA

Puteţi citi şi: https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/07/27/igiena-defectuoasa-a-stetoscopului-poate-cauza-infectii-in-randul-pacientilor-raport–18-37-41

Share

Articole similare