În țara europeană cu cele mai multe nașteri la preadolescente, tinerii nu ezită să se testeze

În cele ce urmează veți putea citi câteva dintre întrebările la care au răspuns colegele mele din echipa mobilă de consiliere și testare pentru HIV și hepatitele B și C. Nici nu a fost nevoie să fie invitați să pună întrebări, așteptau cu nerăbdare ocazia:

– „Care sunt simptomele HIV?”

– „Este adevărat că poți avea un copil sănătos dacă ai HIV sau hepatită?”

– „Cum știi dacă ai hepatită?”

– „Care este diferența între hepatita B și C?”

– „Hepatita B se vindecă?”

– „Dacă unul dintre parteneri are HIV, cuplul mai poate întreține relații sexuale în siguranță?”

– „Păi și dacă analizele mele la ficat ies bune și nu am simptome, cum aș putea avea hepatită și, mai ales, de ce nu se vede asta la analizele obișnuite de sânge?”

– „Dacă nu am încă 18 ani, de ce este obligatoriu să mi se comunice rezultatul testului HIV în prezența unui părinte? Doar am acordul scris al părinților să mă pot testa!”

– „De ce este atât de important ca rezultatele testelor să fie confidențiale?”

 Săptămâna Europeană a testării se încheie, Baylor România continuă să testeze gratuit

Săptămâna Europeană a Testării ne oferă prilejul de a comunica rolul important al testării precoce pentru a reduce diagnosticarea infecțiilor în stadii avansate de boală. Dincolo de acest eveniment care se desfășoară de două ori pe an, la Fundația Baylor Marea Neagră testarea pentru HIV, hepatita B și C face parte din oferta permanentă de servicii gratuite din 2007. Toți cei interesați, indiferent de statutul de asigurat sau alte detalii administrative, se pot programa online sau telefonic la oricare dintre cele două centre de testare permanente din Constanța.

Activitățile în comunitate, desfășurate cu ajutorul echipei mobile de consiliere și testare au loc în fiecare zi de vineri, când laboratorul mobil se deplasează, la cererea unor grupuri organizate, în alte localități din județele Constanța și Tulcea sau la sediile unor instituții din municipiu.

„În România numărul de infecții cu HIV, HVB și HVC este ridicat. Consider că inițiativele de informare și testare desfășurate în Săptămâna Europeană  a Testării sunt foarte utile. Să nu ne rezumăm însă la acestea! Echipa noastră face eforturi pentru a asigura în fiecare an fondurile necesare continuării programului de screening pentru populația generală din regiunea noastră. Beneficiile individuale ale programului sunt importante: cei care se testează află care sunt riscurile, cum se poate preveni infectarea, cum contribuie diagnosticarea timpurie la gestionarea cu succes a stării de sănătate și asigurarea unei bune calități a vieții. Toate activitățile noastre în teren ne întăresc convingerea că tinerii vor să afle informații despre sănătate de la specialiști, vor să se testeze, dovedesc preocupare pentru propria lor stare de sănătate! Avem motive de optimism dacă evaluăm reacția beneficiarilor serviciilor noastre de consiliere și screening în comunitate. Cu siguranță, diversificarea serviciilor de educație pentru sănătate, informare și consiliere ar fi bine primită: noi constatăm nevoi și așteptări mari  în comunitat.

Ne-am bucura să vedem că viitoarele politici publice din domeniul sănătății au în vedere faptul că populația este interesată de serviciile de screening și aceste servicii sunt solicitate atunci când sunt accesibile nu doar din punctul de vedere al prețului, dar și geografic și administrativ, fapt confirmat de activitatea noastră din 2007 până în prezent.” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, ultimele 3 activități de testare în comunitate prin ochii celor implicați. Acestea au avut loc în perioada 22 – 29 noiembrie, în comuna Amzacea și două licee din Constanța:

Daniela Ileana Grigore, profesor de limba italiană, gazdă a evenimentului și coordonator al activității din 26 noiembrie de la Liceul Teoretic George Călinescu a declarat: „Evaluez activitatea organizată astăzi în colaborare cu Fundația Baylor Marea Neagră, în cadrul Săptămânii Europene a Testării ca fiind un succes. Elevii claselor a XII-a au fost interesați, deschiși, receptivi și responsabili. Ei au beneficiat de consiliere pre-testare, informare cu privire la infecțiile transmisibile prin sânge, precum și de testare și comunicarea rezultatelor. Este important ca elevii să afle din timp cum se transmit infecțiilor cronice cu HIV și cu virusurile hepatitice B și C. Pe mine m-a bucurat faptul că au profitat de ocazie pentru a adresa întrebări care îi preocupau și au primit răspunsuri care să îi înarmeze cu informațiile necesare pentru a putea evita riscurile în viitor.  Un alt motiv de satisfacție este acela că am avut ocazia să constat că interesul pentru sănătate în rândul elevilor este ridicat. La activitate ar fi dorit să participe mai mulți elevi dar, din motive legate de restricțiile sanitare nu s-a putut. Contăm pe revenirea echipei de consiliere și testare la ediția următoare, din primăvara anului 2022!”

Ferihal Omer, coordonatorul evenimentului de la Liceul G.E Palade a declarat: „Pentru viitoarele asistente este un câștig foarte mare faptul că se familiarizează cu procedura de consiliere și testare pentru HIV și hepatite încă de pe băncile școlii. Aceasta va face parte, pe tot parcursul carierei lor viitoare din evaluarea anuală. Apreciem foarte mult profesionalismul echipei de testare și aici trebuie să menționez și consilierea personalizată, care a include riscurile la care se pot expune cadrele medicale în timpul efectuării manevrelor medicale.”

 

Iuliana Costaș, consilier testare a declarat: „În 2021 am mers la foarte multe activități de testare în regiune, cu laboratorul mobil. Trebuie să vă spun că este foarte important să avem parteneri implicați, și am avut privilegiul de a găsi asemenea oameni. Am găsit profesioniști pentru care implicarea și preocuparea pentru starea de sănătate a comunității se văd! De exemplu, asistentul social de la Primăria Amzacea, medicul de familie din comună și primarul au colaborat pentru una dintre cele mai de succes activități: au făcut cunoscută campania de testare și ne-au asigurat un spațiu generos pentru consiliere și testare. Oferim servicii gratuite dar acestea nu sunt lipsite de valoare: există costuri cu resursa umană, resursele materiale, deplasarea și în spatele nostru este o echipă care scrie proiecte și obține fonduri pentru ca noi să putem testa. De aceea ne bucurăm când vedem că gazdele noastre ne ajută să putem respecta măsurile sanitare și ne oferă informații la zi despre evoluția pandemiei la nivel local. Dincolo de aceste aspecte, cel mai important este faptul că persoane care altfel nu ar fi avut acces la testare, au șansa confirmării sau a infirmării prin teste specifice a rezultatului reactiv și beneficiază în continuare de serviciile gratuite de îngrijire pe termen lung ale Fundației Baylor.”

Share

Articole similare