Încurajăm autotestarea! Lansăm un proiect pilot de autotestare voluntară pentru HIV și hepatitele B și C

Obiectivul noului proiect este să crească, să adapteze și să îmbunătățească serviciile de testare comunitare pentru HIV și hepatite virale. Totodată, proiectul va contribui la informarea membrilor comunității cu privire la serviciile specializate de testare și a celor de îngrijire pe termen lung pe care Fundația Baylor Marea Neagră le oferă gratuit de 13 ani.

Proiectul face parte dintr-un program amplu, care se desfășoară în Europa și Asia Centrală, intitulat Community Led and Based HIV Services – Key to Ending the HIV Epidemic, implementat de Rețeaua COBATEST, împreună cu AIDS Action Europe și LILA Milano. Fundația Baylor Marea Neagră beneficiază, pentru derularea acestui proiect, de o finanțare acordată de Deutsche Aidshilfe în numele AIDS Action Europe (DAH/AAE).

Ana-Maria Schweitzer, director executiv

Ana-Maria Schweitzer, director executiv

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră a declarat: „Diagnosticarea timpurie este esențială pentru atingerea obiectivului de oprire a transmiterii infecțiilor cronice. Autotestarea pentru HIV și hepatitele virale B și C permite fiecărei persoane să preia controlul asupra stării de sănătate. Procedeul încurajează un număr mai mare de persoane să își verifice statusul serologic, în condițiile în care acesta se poate desfășura într-un mediu familiar, fără ca prezența personalului medical să fie necesară.

Este esențial ca utilizatorii acestor autoteste să rețină că autotestarea este o opțiune suplimentară, un prim pas în demersul de aflare a statusului fiecăruia, nu un înlocuitor al testelor existente. Procedeul reprezintă o schimbare de paradigmă în termeni de fezabilitate, acceptabilitate, utilizare, și este și normal să fie așa de vreme ce populația generală are acces la un număr în creștere de dispozitive medicale de autotestare pentru diferite afecțiuni (boli cu transmitere sexuală, infecții urinare, gripă, COVID-19) sau stări (teste de sarcină).

Organizația Mondială a Sănătății confirmă că autotestarea conduce la creșterea numărului de persoane testate. De succesul acestui proiect pilot depinde creșterea numărului celor care se testează pentru HIV și hepatitele B și C în populația generală și, în special, în rândul tinerilor. Autotestarea este însoțită și de o campanie de informare pornind de la un set de informații clare și concise, care să crească gradul de conștientizare și cererea. Datele colectate de OMS cu privire la autotestare sunt încurajatoare, arătând că extrem de rar autotestele pot fi folosite greșit

Virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul hepatitei B (VHB) și virusul hepatitei C (VHC) reprezintă amenințări majore pentru sănătatea publică, fiind înregistrare anual aproximativ 4,5 milioane de infecții noi (1,5 milioane fiecare) și 1,8 milioane de decese (680.000 provocate de infecția cu HIV, 820.000 cu virusul hepatitic B și 290.000 cu virusul hepatitic C), conform unui studiu publicat în decembrie 2022 (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jia2.26053). Deși cunoașterea statusului serologic este esențială pentru intervențiile de prevenire a infectării, a accesului la tratament, doar 84% dintre persoanele cu HIV, 10% cu hepatită cronică B și 21% cu hepatită cronică C își cunosc starea.

Mihaela Bogdan, director de proiecte

Mihaela Bogdan, director de proiecte

Mihaela Bogdan, director de proiecte a declarat: „Cifrele, așa cum vedem, continuă să fie îngrijorătoare. Testarea voluntară a devenit pentru foarte puține persoane o prioritate de sănătate. Proiectul lansat la începutul anului ne permite să aducem autotestarea pentru HIV și hepatitele B și C în județul Constanța, extinzând adresabilitatea programului nostru de diagnosticare a infecțiilor cronice. În ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19, am constatat o scădere semnificativă a numărului de persoane testate la nivel național – cu aproximativ o treime.

Este necesar ca testarea/autotestarea pentru HIV și hepatite virale să fie încurajată, să devină o prioritate pentru fiecare persoană. Estimăm că accesul la autotestare va contribui la creșterea numărului de persoane testate în general și, prin extensie, la serviciile de prevenire și tratament. Autotestările HIV pot elibera resurse importante atunci când sunt folosite în centrele de testare. La Fundația Baylor Marea Neagră, resursele umane și materiale permit programarea a 60 de persoane în fiecare săptămână. Acestora li se mai adaugă grupurile organizate pe care le testăm cu laboratorul mobil, în mediul rural.

Autotestarea, efectuată corect și dublată de o informare corectă a utilizatorilor testelor poate avea potențialul de a accelera testarea la nivelul comunităților, astfel încât să putem opri transmiterea acestor infecții cronice, așa cum ne dorim.

Share

Articole similare