Hepatita

Te-ai întrebat vreodată dacă ai hepatită?

Programul Baylor de consiliere și testare rapidă și gratuită a hepatitelor virale B și C încearcă să îți ofere răspunsul.

Transmiterea infecțiilor hepatice virale se face mai ușor decât transmiterea HIV. Iată ce arată statisticile despre riscul de transmitere prin injectare, înțepare sau transfuzie:

  • Risc de transmitere a virusului HIV = 0.3 %
  • Risc virus hepatic B = 30 %
  • Virus hepatic C = 3 %
Mai multe persoane sunt infectate cu virusurile hepatitelor decât cele care suferă de cancer sau de infecție cu HIV, iar majoritatea nu știu că sunt infectate.

Care este situația în Constanța?

Un studiu recent arată că în județe precum Giurgiu, Tulcea și Constanța prevalența infecției cu virusul CA ajunge si la 7% din populatie (Dr. Liana Gheorghe, Spitalul Fundeni).

Din experienta programului nostru de testare am observat ca intre persoanele care vin la testare intr-o singura luna la cabinetele Baylor 6% au rezultate reactive care se confirma cu virusul hepatitic B, 3% au rezultate pozitive pentru anticorpi de hepatita C si 0.1% sunt infectate cu HIV.

Cum ma poate ajuta programul Baylor pentru hepatita?

Stim ca uneori este greu sa iti faci timp pentru sanatatea ta. De aceea la centrele Baylor din Constanta si Tulcea poti merge sa iti faci un test rapid si gratuit. Te poti programa online si aici. Daca testul tau este reactiv vei primi ajutor pentru a sti cum poti ajunge sa fii ingrijit si tratat.

Poti avea incredere in profesionalismul echipei noastre. Peste 40.000 de persoane s-au testat la Baylor pana la sfarsitul anului 2014 si fiecare in parte a fost tratata in functie de nevoile sale. Echipa noastra, formata din psihologi clinicieni specializati in consilierea pentru boli infectioase si asistente medicale cu experienta lucreaza cu pasiune si atentie si este evaluata periodic. Cabinetele Baylor sunt acreditate si toti profesionistii din cabinet au drept de libera practica.

Sunt aceleasi conditii ca si in cazul testarii HIV?

DA, asa cum probabil stii, la centrul Baylor testarea are trei calitati definitorii ( cei 3C):

  • este confidentiala
  • se bazeaza pe consimtamantul tau
  • este insotita intotdeauna de consiliere

Ce fel de teste se fac la Baylor?

Singurul Centru de Excelenta din Romania care ofera testare gratuita si confidentiala, insotita de consiliere pre si post test, este Centrul Baylor din Constanta. Testele efectuate de noi sunt rapide si ofera posibilitatea comunicarii unui rezultat care ne arata daca persoana testata s-a intalnit cu virusurile. Testele de anticorpi pentru hepatita C, respectiv antigen „s” pentru hepatita B reprezinta primii pasi in diagnosticarea hepatitelor virale produse de aceste doua virusuri. Testarea se efectueaza in cabinetele fixe, din Constanta si Tulcea sau cu ajutorul laboratorului mobil in zonele rurale ale acestor doua judete.

Daca testul are un rezultat reactiv poti apela in continuare la serviciile de orientare si ingrijire oferite gratuit de Baylor. Serviciile se adreseaza atat celor nou diagnosticati prin programul de testare, cat si celor care au deja un diagnostic. Serviciile complementare de ingrijire oferite pacientilor cu hepatita C sunt in special de suport psihologic si social: evaluarea depresiei, grupuri de suport (intalniri cu persoane care se confrunta cu aceeasi problema), intalniri de informare intre pacienti si medici, consiliere pentru adaptarea la diagnostic sau pentru aderenta, referirea catre un medic specialist, in cazul unui rezultat reactiv, sprijin din partea departamentului psiho-social pentru intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea tratamentului.

Echipa noastra va sta la dispozitie pentru informatii sau detalii despre programele Baylor de luni pana vineri, intre orele 8:30 – 16:30, la numarul de telefon 0241/691.730 sau pe e-mail la secretariat@baylor-romania.ro 

Informatii Utile

Hepatita semnifica o afectare a ficatului care este caracterizata prin prezenta celulelor inflamatorii in tesutul hepatic. Afectiunea se poate vindeca de la sine, sau poate progresa catre distrugerea ficatului.

Hepatita este acuta atunci cand dureaza mai putin de 6 luni si cronica atunci cand persista mai mult. Grupul de virusi hepatici cauzeaza cele mai multe situatii de boala, insa hepatita poate fi produsa si de toxine (cum ar fi cele din alcool), sau de alte infectii si tulburari autoimune. Poate avea o evolutie subclinica, atunci cand persoana nu se simte bolnava. Pacientul se simte rau (devine simptomatic) atunci cand boala afecteaza functionarea ficatului (legata de indepartarea substantelor toxice din corp, controlarea compozitiei sangelui sau producerea de bila pentru digestie).

Virusurile hepatice au fost notate alfabetic de la A la G, cu diferente notabile intre ele: virusurile A si E se transmit pe cale fecal- orala si de regula sunt boli acute care nu se cronicizeaza. Hepatitele B,C,D si G se transmit prin fluide biologice si au potential crescut de cronicizare.

De exemplu, in cazul hepatitei C este important de stiut ca nu toate persoanele infectate vor dezvolta hepatita cronica (la 15% infectia nu evolueaza spre hepatita cronica).  Totusi 85% dintre persoane vor dezvolta hepatita cronica, iar dintre acestia 17% vor evolua spre ciroza hepatica, iar 2% spre cancer hepatic.

Share

Articole similare