Instrument de evaluare a îngrijirii de durată și pentru profesioniștii din România

Echipa Baylor România în colaborare cu Centrul Macroll din SUA a adaptat un instrument de evaluare a îngrijirii de durată a pacienților cu boli cronice din România, pentru a veni în sprijinul furnizorilor de servicii medicale din țara noastră.

Acest instrument este de fapt un chestionar conceput pentru a măsura nivelul actual de dezvoltare a componentelor programelor de îngrijirire pe termen lung a pacienților (organizarea îngrijirii medicale; parteneriate comunitare, programe de asistare a pacienților pentru auto-gestionare; modalitatea de livrare a serviciilor de îngrijire ; asistență decizională; sisteme de informații clinice), precum și pentru monitorizarea schimbărilor survenite în timp, prin înregistrarea progresului făcut la oricare dintre componente ca urmare a unui proces de restructurare.

Toate activitatile de cercetare inițiate de echipa Baylor România urmăresc să aibă un impact imediat asupra îngrijirii pacienților. În ultimii ani, am conștientizat faptul că, deși numărul de pacienți cu boli cronice este în continuă creștere, puțini furnizori de servicii medicale știu cum să își adapteze practicile curente pentru a răspunde nevoilor acestor pacienți. În activitățile noastre de căutare a unui mod eficient de dezvoltare a programelor prietenoase pentru pacienții cu boli cronice, ne-am apropiat de experiența Centrului Maccoll din SUA, a cărui prețioasă experiență în sprijinirea sistemului medical am găsit-o ca fiind important de adaptat la contextul țării noastre. Prin parteneriatul dintre Baylor România și Centrul Maccoll, profesioniștii din România au acum la îndemână un instrument care îi poate ghida în auto-evaluarea nivelului de dezvoltare al serviciilor de lungă durată pe care le oferă pacienților cu boli cronice în cabinete proprii. Instrumentul de evaluare a îngrijirii oferite în bolile cronice (ACIC-Rom), reprezintă de asemenea și o sursă a posibilelor măsuri corective care pot fi implementate de o mare varietate de furnizori de servicii de sănătate, de la mici cabinete medicale private, pănă la policlinici și spitale. Am fi foarte încântați dacă rezultatul acestei colaborari ar fi utilizat de un număr cât mai mare de specialiști din România”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Acest tip de instrument este folosit si de specialiști din alte țări.

Share

Articole similare