Nedetectabil = Netransmisibil, când tragem linie

Am auzit de N=N când am vrut să am un copil sănătos. A făcut toată diferența din lume pentru mine. Toți ceilalți pacienți și partenerii lor ar trebui să afle acest lucru.” - Elena, 31 de ani

De când am aflat că am HIV m-am gândit că de acum încolo trebuie să am doar o parteneră care are HIV. Această informație schimbă tot pentru că transmiterea infecției HIV prin relații sexuale nu mai este o problemă.” - Andrei, 29 de ani

În sfârșit știu ce nivel viral am. Îmi iau tratamentul și era bun acum doi ani dar aveam tot timpul o teamă în minte. Dacă lucrurile s-au schimbat și eu nu știu? Acum mă pot relaxa.” - David, 38 de ani

La sfârșitul lunii mai s-a încheiat proiectul „De la ghiduri la practică” desfășurat de Fundația Baylor Marea Neagră cu finanțare oferită de GSK. Acest proiect a avut ca obiectiv promovarea mesajului Nedetectabil = Netransmisibil în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV în județul Constanța și care se află în îngrijirea Centrului de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră.

N=N este, de fapt, prescurtarea dovezii științifice care arată că tratamentul antiretroviral luat corect previne transmiterea prin contact sexual neprotejat a infecției cu HIV, atunci când încărcătura din sânge a virusului imunodeficienței rămâne constant nedetectabilă. Ce înseamnă constant? Cel puțin 6 luni și orice perioadă mai mare de șase luni.

Transmiterea mesajului N=N este strâns legată de un acces continuu la monitorizarea analizei de nivel viral (NV) care este metoda obiectivă de validare a eficienței tratamentului antiretroviral prin obținerea unui NV nedetectabil.

A vorbi despre N=N atunci când pacientul nu știe ce nivel viral de HIV are în ultimul an pare inutil. Dar, în același timp, așa cum zic și 68% dintre cei cu care echipa Baylor a vorbit, aceasta este o informație care le schimbă viața în bine. Este o informație de care au nevoie. Este o motivație în plus pentru a-și lua corect tratamentul și pentru a vedea că există viață și după diagnosticul de HIV.” - a declarat Ștefania Mihale, director de dezvoltare programe medicale.

Astfel, în 12 luni un procent de 67,4 adică 712 pacienți care sunt în îngrijirea Centrului de Excelență au primit informații corecte și complete despre N=N.

Pentru a nu le vorbi fără dovezi despre acest concept, am prioritizat accesul la analize medicale în rândul celor care nu aveau analize de nivel viral (NV) făcute în ultimul an sau mai mult. Astfel, 311 pacienți au avut acces gratuit la acest test de laborator cu ajutorul finanțării din proiect.

  • 49% dintre cei care au primit aceste informații despre conceptul N=N au declarat că este prima dată când au auzit despre acest lucru.
  • 79% dintre cei consiliați aveau o valoare nedetectabilă a niveluilui viral. Această informație este o confirmare în plus a faptului că pacienții din îngrijirea Centrului de Excelență fac ce trebuie pentru ca atât ei, cât și partenerii lor, să rămână sănătoși.
Acest proiect a fost extrem de necesar pentru pacienții care trăiesc cu HIV. Însă nu ne putem opri aici, pentru că în cadrul proiectului am descoperit că unul din cinci pacienți au încă nevoie de susținere din partea echipei medicale și psihosociale pentru a deveni nedetectabili și a se bucura de o stare mai bună de sănătate.
De asemenea, 95% dintre pacienți sunt la vârsta în care ne așteptăm să fie activi sexual, de accea este vital să le oferim toate instrumentele necesare pentru a preveni în continuare transmiterea infecției pe cale sexuală. Sper că rezultatele acestui proiect, precum și mărturiile pacienților să ne ajute să găsim în continuare donatori pentru astfel de proiecte,” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.