Noi îmbrăţişăm, NU discriminăm!

În fiecare an, pe 1 decembrie, îi comemorăm pe toţi cei care au pierdut lupta cu HIV şi cu SIDA.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA este şi un prilej de a recunoaşte drumul lung, anevoios, dar plin de speranţă pe care l-au parcurs persoanele infectate cu HIV, care au reuşit să lupte cu virusul, cu ideile preconcepute ale oamenilor, cu atitudinile neprietenoase sau cu discriminarea.

Adevăratul duşman al persoanelor infectate cu HIV din România şi din întreaga lume este discriminarea. De aceea noi, Fundaţia Baylor Marea Neagră, lansăm acest mesaj: „Noi îmbrăţişăm, nu discriminăm!”.

De la iniţierea programului de testare gratuită, Baylor a efectuat în Dobrogea  peste 65.490 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Aproape 5.000 dintre persoanele testate au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, iar 339 dintre aceste rezultate au fost la HIV.

Noi, la Baylor, lucrăm cu peste 1000 de persoane seropozitive. Cei mai mulţi dintre pacienţii noştri sunt infectaţi din copilărie, dintr-o eroare nedreaptă şi nedorită.

Noi interacţionăm zilnic cu persoane infectate cu HIV. Noi nu te temem! Înţelegem importanţa unei îmbrăţişări, a unui zâmbet, a unei vorbe bune. Şi nu ne ferim niciodată de persoanele infectate cu HIV. Am învăţat cum să prevenim infectarea şi ştim că o îmbrăţişare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră sau a oricărei alte persoane. Primul pas spre o viaţă sănătoasă este prevenirea, nu discriminarea! Noi am învăţat că afecţiunea face miracole.

HIV nu se transmite prin: îmbrăţişare, sărut, datul mâinii, dacă foloseşti acelaşi telefon, acceaşi tabletă sau acelaşi computer cu o persoană seropozitivă, prin scăldatul în mare, în piscine sau în lacuri,  prin folosirea toaletelor publice, dacă foloseşti în comun paharele, tacâmurile sau vesela.

Este important să ştim cum să prevenim infectarea, să cunoaştem căile de transmitere ale virusului, nu să discriminăm.

„Îi cunoaştem pe mulţi dintre pacienţii noştri de când erau copii. Le ştim problemele, le cunoaştem bucuriile şi ne-au povestit care sunt prejudecăţile de care se lovesc atunci când îşi dezvăluie diagnosticul. Ne-au devenit prieteni şi ştim, din ceea ce ne povestesc, cât de dureros este să-ţi fie ruşine pentru că eşti o persoană infectată cu HIV. Din păcate, există discriminare chiar şi în sistemul sanitar şi din acest motiv noi, Fundaţia Baylor Marea Neagră, oferim servicii de stomatologie, ginecologie, dermatologie sau pneumoftiziologie. Nu este corect, nu este normal ca unui om să i se refuze un serviciu medical şi, cu toate astea, se întâmplă în România zilelor noastre. Din acest motiv, mesajul nostru este unul al acceptării, al înțelegerii nevoilor celor de lângă noi şi al afecţiunii”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Noi suntem Baylor! Şi vă îndemnăm să îmbrăţişaţi, NU să discriminaţi!

#EndAIDS #spunemNUdiscriminarii #ImpreunaSuntemPuternici #ImpreunaInvingemHIV #HIVpoatefiprevenit #prevenimNUdiscriminam #StopHIV #worldAIDSday #ZiuaMondialaHIVSIDA #imbratisamNUdiscriminam

Share

Articole similare