Norocos sau ghinionist

În toată literatura medicală citită de-a lungul anilor, în legatură cu SIDA, nu am remarcat nicăieri această alăturare de cuvinte, decât într-o singură publicație, referitoare la transmiterea infecției cu HIV.Se mai aprecia acolo că niciun factor, nicio activitate nu are un risc de 100% sau o siguranță așijderea. Așa e în lumea biologică!
Când e vorba de transmiterea bolilor cu transmitere sexuală trebuie luate în considerație multe variante, nenumărați factori care țin de individ, boală, comunitate, obiceiuri, reticențe, chiar de sfiala de a dezvălui o parte din intimitatea ta. Nu întotdeauna ceea ce dezvălui este și adevărat sau corect interpretat.
Puțini sunt aceia care recunosc când și-au început viața sexuală, câți parteneri sexuali au avut. Ca să nu mai vorbesc ca aproape nu poți pune întrebări – la care să și ai un răspuns – în legătură cu practici sexuale, jucării sexuale, sexul în grup, combinarea consumului de droguri cu activități sexuale de diferite tipuri. Cum să recunoască cineva ușor că este “gay”, că are parteneri sexuali în afara căsătoriei, că este consumator de droguri, că are o infecție cu transmitere sexuală ?!
Toate aceste lucruri, însă, contează foarte mult pentru un medic pentru a stabili un diagnostic corect, pentru a da indicații terapeutice și de prevenire a transmiterii. De aceea eu nici nu insist prea mult cu întrebări stânjenitoare. Chiar dacă este jenant, eu prezint fiecăruia, în amănunțime, aproape fiecare cale, posibilitate, probabilitate prin care se pot transmite aceste boli. Și fiecare se duce acasă și în intimitate se gândește cam cum s-ar fi putut infecta. Îi vorbesc despre toți factorii de risc care sunt trecuți în ghidurile și literatura de specialitate adusă la zi ( deoarece mereu apar noutăți), neomițând tipul/durata/frecvența actului sexual, circumcizia, numărul partenerilor, alte coinfecții, sexul protejat, diferite tratamente, tatuaje/ piercing, manechiură/ pedichiură, inhalarea de cocaine sau methamfetamină, etc.
Și atunci când revine la mine, nu-l mai acuză pentru boala lui pe stomatolog, chirurg sau altă persoană, pentru că și-a identificat in trecutul lui probabilitatea și momentul când s-a infectat. Îsi amintește și că i-am spus că se poate transmite infectia cu HIV /SIDA având doar un singur contact sexual neprotejat, cu o persoana seropozitivă, care știe sau nu că este infectată.
Așa am ajuns la titlu – cât de ghinionist sau norocos ești !

Share

Articole similare