Manual modern pentru specialiștii preocupați de aderență

În România, numărul persoanelor cu boli cronice care trebuie să ia tratament de lungă durată, uneori chiar întreaga viață, este considerabil. Acest comportament al pacienților se numește aderență și de măsura în care pacienții reușesc să îl efectueze cu succes poate depide sănătatea acestora. Amintim, de exemplu, persoanele cărora le-a fost efectuat un transplant de organe, persoanele cu boli cardio-vasculare sau cele cu boli metabolice. În acest context, personalul medical și psihosocial care lucrează cu acești pacienți are un rol foarte important în a acorda sprijin pacienţilor ce întâmpină probleme în gestionarea terapiei sau în a preveni apariția acestor tipuri de dificultăți.

Pentru a veni în sprijinul specialiștilor care ajută pacienții să fie aderenți, de anul acesta este disponibil către publicul interesat un manual modern și complet.

“Manualul este expresia directă și firească a eforturilor echipei Cen­trului de Excelență Clinică HIV din Con­stanța din cadrul Funda­ției Baylor, de a depăși abordarea intuitivă a non-aderenței la tratament, respectiv de a găsi metode validate științific în susținerea pacienților de a-și integra condiția și tratamentul în normalitatea vieții lor cotidiene, de a găsi un sens și scop luptei lor de fiecare zi. Cuvintele oneste ale unuia dintre autori, ale Anei-Maria Schweitzer, am înțeles că bunul simț și bunele in­tenții nu sunt suficiente, că formările în psihoterapie sunt ne­cesare dar nu și suficiente…pe scurt, am înțeles că școala nu se terminase…(pag.13) indică maturitatea profesională, reflexivitatea și generozitatea care stau în spatele și în interiorul manualului” a declarat Prof. Univ. Dr. Adriana Băban, directorul departamentului de Psihologie  de la Facultatea de Psihologie și Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj.

Lucrarea “Teoria și practica aderenței la tratament se adresează studenților masteranzi și doctoranzi în psihologie, psihologilor clinicieni, consilierilor, medicilor și cercetătorilor și este structurată în două mari părți:

• secțiunea teoretică, în care autorii își propun să consolideze cunoștințele legate de aderență ale cititorilor, aducând în prin-plan informații științifice la zi din domeniul psihologiei sănătății;
  • secțiunea aplicativă, în cadrul căreia se exemplifică modul în care se poate dezvolta o intervenție de susținere a aderenței, aplicând toți pașii și principiile științifice menționate în prima parte. Aici sunt descrise și o serie de studii de caz care vor primi sprijinul standard pentru aderență ce se livrează în mod obișnuit în clinica Baylor.

Manualul a fost elaborat de specialiști din cadrul Centrului Clinic de Excelență Baylor în colaborare cu un cercetător din cadrul Școlii de Cercetare a Comunicării de la Universitatea din Amsterdam și combină experiența clinică a cadrelor medicale din România cu noile idei teoretice şi metodologice apărute în cercetare despre aderență pentru a da naştere unei baze solide pentru realizarea de intervenţii specializate pentru persoanele cu tratamente de lungă durată din România.

Publicația este importantă în peisajul științific din țara noastră, pentru că, așa cum menționează și Prof. Băban “Prin apariția manualului Teoria și practica aderenței la tratament, autorii reușesc cu succes să umple un gol în literatura psihologiei sănătății și celei clinice, a practicii medicale din România, eveniment așteptat de mult timp de specialiștii preocupați de viața și starea de bine a pacienților cu boli cronice.”

Cei interesați în procurarea manualului sunt rugați să acceseze secțiunea contact.