Parteneriat româno-american pentru soluționarea nevoilor concrete ale refugiaților din Ucraina

Texas Children’s Hospital (TCH) afiliat Baylor College of Medicine din Houston, Texas este cel mai mare spital pediatric din SUA și se situează în primele trei locuri în ierarhia spitalelor americane.

TCH se află într-o poziție unică de a putea mobiliza resurse pentru criza refugiaților. Pentru a putea calibra nevoile celor afectați de război cu posibilitățile de susținere din SUA, doi lideri din cadrul spitalului, dl. Mike Mizwa, directorul departamentului de Sănătate Globală și Prof. Dr. Michael Belfort, directorul departamentului de sănătate a mamei și copilului s-au deplasat în România pentru a se întâlni cu factorii cheie din țară.

TCH finanțează în România Centrul de Excelență Clinică din Constanța, care de 20 de ani îngrijește pacienți care trăiesc cu HIV și hepatite virale. În agenda vizitei au fost incluse întâlniri la  Agenția Națională a Medicamentului, Ministerul Sănătății, Primăria și Consiliul Județean Constanța, precum și la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea.

Reprezentanții TCH Global Health au realizat, alături de oficialitățile române, o evaluare rapidă și completă a situației refugiaților din Ucraina în zona Dobrogei, identificând nevoile de ajutor medical de primă necesitate la nivel național și regional în România, precum și pe cele de completare cu personal de specialitate. De asemenea, au fost explorate modalitățile de colaborare, în vederea operaționalizării celor mai potrivite căi de răspuns la actuala criză umanitară și sanitară.

Mike Mizwa, TCH Global Health DirectorTCH Global Health, prin intermediul Fundației Baylor Marea Neagră, va găsi, alături de partenerii noștri instituționali de dialog, cele mai bune soluții pentru a răspunde nevoilor de îngrijire medicală pentru persoanele afectate de războiul de Ucraina. Experiența de peste două decenii acumulată de Centrul de Excelență Clinică în îngrijirea acestor persoane vulnerabile este un capital real și avem avantajul unei echipe competente, cu multă experiență și bază materială deja existentă. Le mulțumim tuturor partenerilor noștri de dialog pentru interesul cu care au primit inițiativa noastră”,  a declarat Mike Mizwa, directorul departamentului de Sănătate Globală al TCH.
Prof. Dr. Michael BelfortProf. Dr. Michael Belfort, directorul departamentului de sănătate a mamei și copilului a declarat: „Sunt încântat de vizitele desfășurate la Spitalul Filantropia și pe secțiile de neonatologie și obstetrică ginecologie din cadrul Spitalului Județean Constanța. Vom iniția parteneriate de perfecționare a cadrelor medicale și vom fi parteneri activi de dialog cu experții din România. Știm că sistemul medical va fi supraîncărcat o dată cu creșterea numărului de refugiați, iar rolul nostru este să ajutăm la decongestionarea acestuia.

Seria de întâlniri cu autorități centrale și locale, a permis identificarea precisă a:

  • Nevoilor de asistență medicală imediată ale femeilor însărcinate și copiilor cu boli preexistente (HIV, VHB/VHC, diabet, cancer/afecțiuni hematologice etc.),
  • Accesului refugiaților la medicamente esențiale pentru boli cronice,
  • Necesarului de personal medical de primă linie,
  • Evaluării capacității infrastructurii de sănătate de a prelua și trata persoane refugiate din Ucraina,
  • Asistenței tehnice pentru servicii de teleconsiliere și telemedicină,
  • Măsurilor necesare pentru prevenirea bolilor infecțioase,
  • Echipamentelor și consumabilelor medicale,
  • Necesarului de produse non-medicale,
  • Asistenței în ceea ce privește logistica lanțului de aprovizionare,
  • Sistemelor de monitorizare și evaluare care să răspundă exigențelor de transparență a ajutorului umanitar.

TCH intenționează să contribuie la rezolvarea crizei umanitare a refugiaților alături de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în România prin intermediul Ambasadei S.U.A. la București, UNICEF, SAMU Social, Crucea Roșie, Guvernul României prin Ministerul Sănătății și administrațiile locale din județele Constanța și Județul Tulcea.

Share

Articole similare