Peste 30% dintre cazurile noi de HIV din Dobrogea, depistate la Baylor

HIV continuă să se transmită în România, mai ales în contextul în care în ultimii ani nu au mai existat suficiente campanii susținute care să sensibilizeze populația în legătură cu riscurile de transmitere și cu importanța testării. Dacă analizăm datele publicate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA (CNLAS) referitoare la infecţiile HIV/SIDA din ţara noastră în primele nouă luni ale anului trecut, aflăm că, la nivel naţional, trăiesc în prezent 14.831 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 194 de copii, 164 de adolescenţi, iar restul de 14.473 fiind adulţi de peste 20 de ani. În primele 9 luni ale lui 2017 au fost înregistrate 467 de cazuri noi de infecţie cu HIV, judeţul Constanţa fiind în continuare pe locul 2 la nivel naţional, după Bucureşti, în clasamentul oraşelor cu cele mai multe infecţii cu HIV nou-diagnosticate. CNLAS a raportat 23 de infecţii noi în Constanţa şi 7 în judeţul Tulcea, toate la adulţi. Dintre cele 30 de cazuri noi din Dobrogea, Fundaţia Baylor Marea Neagră, prin centrele de testare gratuită din judeţele Constanţa şi Tulcea, a identificat 10 cazuri, adică 33% dintre infecţiile nou-depistate.

De reținut faptul că bărbaţii s-au infectat cu HIV în mai mare procent decât femeile, 76% dintre noile cazuri fiind înregistrate la sexul masculin. Diferită faţă de alţi ani este distribuţia pe vârste a persoanelor care s-au infectat cu HIV în primele nouă luni ale lui 2017. Astfel, categoria de vârstă cea mai expusă a fost cea a bărbaţilor cu vârste între 40 şi 49 de ani, faţă debărbaţii între 25 şi 29 de ani, cei care deţineau „supremaţia” în anii trecuţi. Campaniile de informare și de schimbare comportamentală ar trebui să vizeze mai ales bărbații din aceste grupe de vârstă, care iau infecția, dar o și transmit mai departe pe cale heterosexuală! Dacă în Europa de Vest grupurile vizate sunt cele din categoria bărbaţilor care fac sex cu bărbaţii şi a consumatorilor de droguri, în țara noastră relațiile sexuale neprotejate dintre bărbați și femei reprezintă primul comportament la risc. Ne așteptăm din această cauză ca în anii următori să crească și numărul femeilor care iau infecția de la partenerii lor.