Profesioniștii Fundației Baylor în presă: „Suzana Sasu, un stomatolog pentru pacienți disperați”

„Singurul dentist din țară care tratează pacienții refuzați de alții” titrează Q Magazine

Foto: Oana Laura Popa, Q Magazine

„Dincolo de protocoalele medicale în vigoare, de legi și discursuri publice, există încă o discriminare amplă în societate și în domeniul medical. Cauza – aceeași ca în cazul multor altor tipuri de discriminare, anume lipsa de informare corectă (asupra virusului, a metodelor de transmitere și de protecție, etc.). Se comunică puțin despre discriminarea pacienților cu HIV/SIDA, însă ea există, și doctorița Suzana Sasu, alături de colegii ei de la Fundația Baylor, au povestit despre asta revistei Q Magazine. Dincolo de a vorbi, ei mai fac încă ceva, un fapt esențial: schimbă lucrurile, pas cu pas, pacient după pacient.” – explică Cristina Enescu, autoarea articolului.

Suzana Sasu este o femeie care pare fragilă. Blondă, subțire, emotivă, foarte sufletistă și caldă cu pacienții, ea a devenit parte integrantă din imaginea Fundației Baylor. Nu este un erou, deși ceea ce face, de peste 13 ani, este remarcabil. Putem spune cu siguranță că este un profesionist care gândește dincolo de obstacole, un om care și-a depășit limitele și convingerile anterioare, atât proprii cât și pe cele răspândite în societate, și care și-a pus priceperea în slujba comunității. Pentru că, să nu uităm, atunci când Suzana Sasu deschide ușa cabinetului, îl ajută și pe pacientul care îi trece pragul, dar și pe tine, cel care citești aceste rânduri. Pentru că, pacient după pacient, oamenii devin mai informați, informează la rândul lor, și astfel se ciobește încă puțin din „monumentul” ignoranței și al dezinformării colective.

Le mulțumim celor care au avut inițiativa de a pune în lumină discreția și profesionalismul cu care medicul Suzana Sasu îngrijește, de peste 13 ani, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA la Constanța și vă invităm să citiți articolul în întregime.

Dr. Sasu, medicul stomatolog care a consultat și tratat peste 60% dintre pacienții cu HIV care trăiesc în județul Constanța, face și muncă de strângere de fonduri. Fie că prezintă rezultatele cabinetului în cadrul vizitelor oficiale la centru, fie că participă la interviuri la radio sau la televiziune, ea se luptă alături de echipa fundației pentru a menține încă un an, și încă unul, cabinetul funcțional.

„Activitatea este scumpă: nu facem rabat de la măsurile universale de precauție, pentru că aici nu vin doar pacienți cu HIV, ci și cu alte co-infecții. Imaginați-vă că avem pacienți care sunt infectați și cu HIV și cu hepatita B și D, sau cu HIV și hepatita C. Este foarte important să lucrăm ca la carte! În plus, toate materialele pe care le folosim sunt foarte scumpe, mai ales că intervențiile au devenit complicate: extracții dentare, infecții complicate. Nu avem garanția că anul următor vom avea bani pentru cei o mie de pacienți cu HIV din Constanța. De 13 ani ne luptăm an de an să mai găsim un partener care să ne susțină!”, spune medicul, adăugând că această luptă nu se termină niciodată, și e permanent nevoie de ajutor.” declară Suzana Sasu, singurul dentist din țară care tratează pacienții refuzați de alții în articolul citat.