Profesionistul

Un doctor, adică un medic, este un profesionist. Lui doar îi trec pe lângă ureche și nici nu le vede (în sensul că nu le dă importanță), vești, imagini de reclamă, interviuri, păreri care răsar peste tot: în toate programele de televiziune, tabloide, dar mai ales pe facebook.
Pentru lumea largă, cele scrise și văzute în acele locuri sunt literă de lege. Imediat ești întrebat: “Ai văzut, se vindecă SIDA/cancerul/ diabetul, cu tratamentul naturist…cutare. Slăbești sigur “n” kilograme cu sucul natural…cutare. Vaccinurile îmbolnăvesc, nu previn bolile! A murit pentru că i-a fost făcută…cutare injecție, etc. etc.
Comparativ cu toți ceilalți, un specialist, în cazul de față doctorul, triază aproape subconștient toate aceste lucruri, neluându-le în seamă, deoarece pentru el funcționează ceea ce a învățat, dovezile științifice probate, noutățile și progresele făcute într-un anumit domeniu citite și descoperite în lucrări științifice de care trebuie să țină seamă (studii dublu orb/cohorte comparative, semnificative statistic, studii multiple sau reproductibile).
Un profesionist nu prea se amestecă să discute în contradictoriu sau să dea replici celor care își expun părerile proprii sau comentează niște lucruri la care nu se pricep, dar care sunt la modă sau par a fi de bun simț. În ultima perioadă însă prea s-a “sărit calul”, prea toată lumea se pricepe la toate. “Studiile ”prezentate au apărut în tabloide și nu au la bază dovezi științifice, ignorându-se cu bună știință prezentarea răspunsurilor competente ale specialiștilor.
Așa că sugerez profesioniștilor să iasă în față și să pledeze pentru ceea ce ar duce la prelungirea vieții, nu la scurtarea ei. Cum să nu fie folosite singurele două vaccinuri pe care le avem pentru prevenirea cancerului (cancerul hepatic și cel de col uterin), chiar dacă ar fi eficient doar în 70- 90 % din cazuri ?! Cum să lăsăm în voia Domnului viața unor femei care “ar trebui să se imunizeze natural înainte de pubertate”, adică să aplicăm selecția naturală ?!
Trăim în secolul XXI nu în Evul Mediu, cu milioane de vieți salvate prin progresul științei medicale, cu milioane de vieți salvate prin prevenirea bolilor infecțioase prin vaccinare.
În politica sanitară a unei țări, prevenirea bolilor este prioritară, măsura de primă linie fiind vaccinarea populației, aceasta salvând viața a milioane de oameni. Nu aș vrea însă să fiu nici în pielea unui părinte care trece prin chinurile iadului, având un copil afectat de o reacție majoră gravă, după o vaccinare.

Dr. Mătușa Rodica

Share

Articole similare