Proiect al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, acceptat în Gala Societăţii Civile

Proiectul „Creşterea accesului pacienţilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate gratuite în cadrul Centrului de Excelenţă Baylor” a intrat în competiţia pentru Gala Societăţii Civile, la secţiunea „Sănătate”.

În acest proiect, Fundaţia Baylor Marea Neagră a avut ca partener Exxon Mobil România, companie care contribuie în mod constat la îmbunătățirea sănătății membrilor comunității în care își desfășoară activitatea. Astfel, în 2015, Exxon Mobil România s-a orientat spre sprijinirea programului implementat de Fundația Baylor Marea Neagră dedicat luptei împotriva discriminării persoanelor seropozitive în instituţiile sanitare.

Concret, acest sprijin a constat într-o contribuție financiară în valoare de peste 39.500 de lei pentru achiziționarea unor dispozitive destinate cabinetului de stomatologie al Centrului de Excelență Baylor, cabinet în care orice persoană seropozitivă poate primi tratament gratuit, indiferent de situația în care se află. Se evită astfel apariția unor incidente neplăcute întâlnite în alte cabinete stomatologice, când pacienții au fost refuzați în momentul în care și-au dezvăluit diagnosticul.

Rapoartele arata, în contextul unei îngrijiri medicale la standardele cerute de proceduri, că o persoană infectată cu HIV are o speranţă de viaţă similară unei persoane neinfectate. Luând în considerare aceste argumente, se subliniază importanţa dezvoltării unor servicii medicale complementare tratamentului pentru HIV, care vor asigura bunăstarea pacientului şi vor preveni dezvoltarea altor probleme de sănătate. Pacienţilor cu HIV le-a fost refuzat accesul la intervenţii stomatologice. Această situaţie nu s-a regăsit doar în Constanţa. Astfel de cazuri au fost identificate în 16 centre regionale. De asemenea, este cunoscut faptul că serviciile stomatologice sunt costisitoare şi nu sunt decontate de CNAS. Acest fapt a creat încă o barieră pentru pacienţii cu HIV care au o situaţie socio-economica vulnerabilă.DSC_0770

Motivaţia implementării acestui proiect a fost încercarea de a înlătura obstacolele din calea accesului persoanelor infectate cu HIV la serviciile stomatologice. Rapoartele arată că persoanele cu HIV sunt discriminate, iar accesul la astfel de servicii medicale este, de cele mai multe ori, imposibil. Sănătatea orală este foarte importantă şi influentează calitatea vieţii prin faptul că pacienţii pot consuma mai bine alimentele, îşi pot lua medicamentele în mod corect şi se pot integra social mai eficient, mai ales datorită faptului că le creste stima de sine. Proiectul a avut doua componente majore: oferirea de servicii medicale stomatologice şi modernizarea echipamentelor din cabinet pentru a se micşora disconfortul şi durerea pacienţilor. În 2015 s-au înregistrat 719 consultaţii şi 168 de pacienţi neduplicaţi. Cele patru dispozitive achiziţionate de Fundaţia Baylor Marea Neagră ca urmare a sprijinului financiar al ExxonMobil Romania ajută medicul stomatolog să vizualizeze mult mai bine leziunile şi să vadă cât de profund poate interveni şi elimina starea de durere şi de disconfort pentru pacienţii mai sensibili. Aceste dispozitive, care sunt de ultimă generaţie, permit cadrelor medicale să efectueze tratamente mai corecte şi mai sigure, în condiţii de vizibilitate maximă.

Competiţia anuală „Gala Societăţii Civile” este cel logo-gala-societatii-civilemai important proiect dedicat activităţii sectorului asociativ din România. Are ca misiune recunoaşterea tuturor iniţiativelor luate pentru îmbunătăţirea vieţii într-o comunitate, promovarea şi premierea spiritului civic şi a responsabilităţii sociale în România. Proiectul aduce un plus de vizibilitate celor mai bune iniţiative civice, contribuind astfel la creşterea sectorului asociativ din România.

Mai multe despre proiectul Fundaţiei Baylor aflaţi accesând http://galasocietatiicivile.ro/participants_project_2016.php?id=758&section_id=8

Share

Articole similare