Răspundem nevoilor, nu etichetelor! O campanie a Fundaţiei Baylor Marea Neagră pentru acces egal la servicii de sănătate

Sunt mulţi bolnavi în România care aleg să nu meargă la medic de teamă că vor fi discriminaţi. Fundaţia Baylor Marea Neagră respectă dreptul de acces egal la servicii medicale şi psihosociale al fiecărei persoane. De aceea, la Baylor se pot testa şi retesta gratuit persoane neasigurate, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi (pe termen lung), membrii comunităţilor etnice defavorizate, ai comunităţii LGBT, persoane din comunităţi izolate din regiunea Dobrogea. De asemenea, Fundaţia Baylor oferă servicii de îngrijire pe termen lung persoanelor care trăiesc cu HIV sau hepatită virală, indiferent de apartenenţa lor la grupuri sau comunităţi dintre cele enumerate.

Pentru a face şi mai clar ataşamentul echipei Baylor faţă de principiul egalităţii oamenilor care solicită servicii medicale, lansăm astăzi versiunea în limba română a filmului „Pentru a te inspira să fii tu însuţi”. Acesta poate fi văzut aici: https://youtu.be/ivbX6iLdC7I.

Sperăm ca acest proiect video să vă inspire şi pe dumneavoastră să acceptaţi şi să înţelegeţi persoanele cărora societatea le atribuie etichete care au ca rezultat comportamente şi atitudini de excludere şi respingere. Discriminarea presupune un tratament diferit, nedrept faţă de persoane, lăsând loc urii şi fricii.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv, a declarat: „Discriminarea le ştirbeşte oamenilor demnitatea. Stigmatizarea şi discriminarea au un impact suplimentar asupra sănătății fizice şi mintale a membrilor unor grupuri şi comunităţi deja suficient încercate din punct de vedere economic, sau al stării de sănătate şi al gradului de siguranţă socială.  Noi ne dorim să nu existe inegalităţi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate. Înţelegem că mulţi oameni se confruntă cu bariere atunci când solicită servicii medicale, devenind victime ale discriminării. Tot cu discriminarea se confruntă şi persoanele care trăiesc cu HIV sau cu infecţii hepatitice virale B şi C.

Echipa Centrului de Excelenţă Baylor dispune de instrumentele şi competenţele necesare pentru a depăşi barierele apartenenţei beneficiarilor noştri la grupuri defavorizate. La Baylor am înţeles cu toţii că diversitatea contribuie la bunăstarea comunităţii. Pentru a ne putea îndeplini misiunea de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și îngrijire a bolilor infecțioase, aceste bariere trebuie îndepărtate.

Important este să îi informăm pe toţi cei interesaţi, indiferent de etichetele pe care societatea insistă încă să le atribuie că, la Fundaţia Baylor, noi le răspundem tuturor celor care ne solicită serviciile, oferindu-le în mod egal acces la servicii gratuite de testare şi retestare pentru depistarea infecţiilor cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C, precum şi îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung dacă au fost diagnosticaţi cu hepatite virale sau infecţie cu HIV. Şi vom repeta ori de câte ori va fi nevoie că accesul la servicii medicale este un drept al omului! Dincolo de etichete, stereotipuri, diagnostic, poziţie socială, noi vedem doar umanitatea unor semeni. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este să nu ne lăsăm înşelaţi de judecăţi simplificatoare, omenia este firul conducător al oricărei interacţiuni umane, deci cu atât mai mult în domeniul nostru de activitate, cel al serviciilor medicale şi psihosociale! ”

Fundaţia Baylor Marea Neagră le mulţumeşte realizatorilor acestui proiect video, Fundaţia Single Step din Bulgaria şi regizorul Sandro Suppnig pentru amabilitatea cu care ne-au pus oferit dreptul de a folosi filmul. Le mulţumim şi mai vechilor noştri colaboratori de la Atelier Media pentru realizarea versiunii în limba română a filmului.