Recomandare FDA privind folosirea a trei medicamente la pacienţi cu funcţia hepatică deteriorată

Ca urmare a înregistrării a 63 de cazuri de deteriorare a funcţiei hepatice, autoritatea americană care se ocupă de reglementarea medicamentelor (*FDA – Food and Drug Administration) le recomandă medicilor să oprească tratamentul pentru hepatita C atunci când constată semne de deteriorare a funcției hepatice.

Decompensarea (deteriorarea funcţiei hepatice) a fost semnalată la pacienți care foloseau pentru tratamentul hepatitei C medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi. Unele cazuri de decompensare au dus la insuficienţă hepatică sau deces, după cum informează FDA într-un comunicat, https://medicalxpress.com/news/2019-08-fda-liver-problems-hep-drugs.html.

Grupa la risc:
Insuficienţa hepatică a apărut, în multe dintre cazurile raportate, la pacienţi cu simptome de boală hepatică moderată până la severă sau alte probleme hepatice grave, care nu ar fi trebuit să fie tratate cu aceste medicamente.

În unele dintre cazurile înregistrate, pacienţii aveau indicații de boală hepatică avansată sau factori de risc pentru insuficiență hepatică:

  •   scăderea trombocitelor,
  • hipertensiune arterială portală (presiune crescută în vena portală, vena care transportă sânge de la organele digestive la ficat) cauzată de blocarea fluxului sanguin prin ficat,
  • abuzul de alcool,
  • alte boli grave asociate cu probleme hepatice importante înainte de începerea tratamentului.

Aceşti pacienții raportaseră că nu au ciroză sau cicatrizare hepatică, ori ciroză cu insuficiență hepatică ușoară (ciroză compensată).

FDA atrage atenţia că trebuie oprită administrarea medicamentelor la pacienţii care prezintă semne sau simptome ale deteriorării funcţiei hepatice. După oprirea tratamentului cu medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi, simptomele dispar sau se ameliorează. Alternativa sigură pentru tratarea hepatitei C la pacienţii cu boală hepatică moderată sau severă sunt medicamentele Harvoni şi Epclusa, deoarece acestea nu conţin elemente care să pună în pericol funcţia hepatică.

Important:
Cei mai mulţi dintre pacienţii cu hepatită C nu au probleme hepatice grave, nu prezintă simptome sau semne de boală hepatică moderată sau severă, aşadar terapia cu medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi este sigură în cazul acestora.

Numărul de cazuri raportate fiind foarte mic, riscurile apariţiei decompensării sunt deci rare.

Pacienţilor li se recomandă să discute cu medicul lor înainte de a lua decizia de a renunţa la tratamentul cu aceste medicamente.

Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Share

Articole similare