Implementarea recomandărilor HIV Outcomes de la nivel European în România

Dezbaterea online organizată de FIPRA România pe 22 februarie a reunit experți din diferite domenii – medici, psihologi clinicieni, antreprenori sociali – persoane a căror întreagă carieră reprezintă dovada implicării în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu HIV și în inserția socială a acestora.

La dezbatere au participat, alături de aceștia, reprezentanți ai legislativului, guvernului și președinției, instituții care pot implementa măsurile publice necesare pentru a atenua sau chiar pentru a elimina aceste fenomene din societatea românească.

Foarte buni cunoscători ai problemelor generate de fenomene precum stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu această infecție cronică, vorbitorii au oferit informații despre modurile de manifestare, efectele și propuneri de măsuri de contracarare a stigmei si discriminării în România.

Printre specialiștii invitați să ia cuvântul în cadrul acestui eveniment s-au aflat și Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră și Elena Rizea, psiholog clinician.

Legat de acest eveniment, colegele noastre au declarat:  

Discriminarea și stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA vor continua să existe și să se manifeste dincolo de acest spațiu sigur, în familie, în școală, la locurile de muncă.
 
Soluțiile trebuie să vină din înțelegerea fenomenului și contracararea manifestărilor prin informare, politici publice, măsuri corective aplicate unitar și fără întârziere. Costurile sociale și psihoemoționale ale stigmatizării și discriminării sunt nepermis de mari, iar consecințele la nivel individual sunt profund dăunătoare.
 
Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA preiau și internalizează la rândul lor din modul în care ceilalți îi percep și ajung la noi cu stări de anxietate, cu manifestări depresive, își neglijează starea de sănătate și problemele perfect gestionabile în alte condiții.
 
Mulți dintre acești oameni, dacă nu se intervine la timp, ajung să se autoizoleze, să își refuze ei înșiși o participare activă la viața socială, alegeri de viață personală, profesională sau de socializare pe care le-ar face în mod normal,” a mai declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.