Specialiștii Baylor din întreaga lume – lideri în cercetarea infecției cu HIV la copii

Jurnalul Oficial al Societății Internaționale SIDA a publicat în luna noiembrie un număr special dedicat infecției cu HIV la copii. Publicația cuprinde 12 articole, iar mai mult de 10 dintre autorii acestora sunt specialiști care lucrează în cadrul rețelei Baylor Internaţional Pediatric AIDS Iniţiative (BIPAI). Lucrările au la bază “Planul Global pentru eliminarea noilor infecții cu HIV în rândul copiilor și păstrarea în viață a mamelor acestora”, adoptat de Națiunile Unite în 2011. Acesta cuprinde trei obiective majore: scăderea numărului de infecții la copii prin transmiterea verticală, cu 90%, reducerea la jumătate a deceselor materne și înjumătățirea deceselor copiilor cauzate de HIV și SIDA, până în 2015. Plecând de la acest Plan Global autorii articolelor au studiat evoluția infecției cu HIV în rândul copiilor evidențiind progresele, dar și piedicile care au fost puse în calea îndeplinirii obiectivelor. Abordând evoluția fenomenului din mai multe perspective majoritatea autorilor a ajuns la aceeași concluzie: succesul programelor de pediatrie HIV depinde de capacitatea de a facilita accesul la îngrijire și la programe de tratament, precum și de capacitatea implementatorilor de a păstra aceste servicii de-a lungul timpului printr-o finanțare adecvată.