Studiu Baylor: Includerea navigatorilor medicali în echipele de îngrijire triplează numărul celor asistați și îmbunătățește calitatea serviciilor

Fundația Baylor Marea Neagră este prima organizație neguvernamentală care, din 2017, a inclus în echipa multidisciplinară și navigatorul de pacienți pentru persoane cu hepatiele B și C. După 5 ani, ne-am propus să studiem în ce măsură navigatorii medicali îmbunătățesc serviciile.

Navigatorii de pacienți pentru persoanele care trăiesc cu hepatite virale/cronice au rolul de a-i pune în legătură cu serviciile de îngrijire și de a-i monitoriza pe termen lung pe pacienții diagnosticați și care deja au început terapia.

Înainte de a se lua decizia ca in echipa multidisciplinară să fie incluși navigatorii de pacienți, Fundația Baylor Marea Neagră înregistra un număr mai mic de beneficiari, pacienți cu hepatite cronice, înrolați în serviciile de îngrijire pe termen lung (vezi grafic). După 2017, anul în care în organigrama noastră a apărut această funcție, am constatat o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au solicitat servicii de îngrijire pe termen lung și o retenție mai mare a beneficiarilor.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv a declarat: „De mai bine de 8 ani și România recunoaște profesia de navigator medical. Profesia este mai răspândită în specialitățile oncologice, însă și alți pacienți cu boli cronice au nevoie de susținerea și îndrumarea pe care le poate oferi un navigator de pacienți. De exemplu, pacienții care trăiesc cu hepatite virale de tip B și C au mari nevoi informaționale, emoționale, dar și de susținere practică în drumul lor de la diagnosticare, la tratament și, apoi, la îngrijire pe termen lung.

Fundația Baylor este prima organizație din România care a inclus navigatorii medicali în echipa multidisciplinară. Efectele s-au arătat în scurt timp: numărul pacienților ajutați s-a triplat, procentul celor care au fost preluați rapid de medicii specialiști a crescut până la 80 % și 98% dintre pacienți s-au declarat satisfăcuți de serviciile primite.” – a încheiat directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Printre responsabilitățile unui navigator de pacienți se regăsesc:

  •     Consilierea pentru dezvăluirea diagnosticului,
  •     Intervenții personalizate de adaptare a stilului de viață pentru a susține obiectivele de sănătate ale beneficiarilor,
  •     Orientare în sistemul public de sănătate pentru a putea beneficia de toate serviciile de îngrijire necesare,
  •     Consiliere pentru aderența terapeutică și pentru a urma recomandările medicilor,
  •     Ajutor financiar pentru acoperirea costurilor analizelor medicale,
  •     Consiliere cu privire la drepturile pe care le au în conformitate cu legislația din România, la beneficiile asigurate de stat persoanelor cu boli cronice.

În perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, importanța rolului navigatorului de pacienți a sporit: colegii noștri s-au informat, au învățat și au oferit informații esențiale pacienților pentru a-i îndruma să acceseze în siguranță serviciile de care aveau nevoie.” – a declarat Florentina Stoian, navigator de pacienți la Fundația Baylor Marea Neagră.

Referințe: Patient Navigators for Persons Living with Hepatitis: A Needed Professional in the Multidisciplinary Team, Schweitzer A, Stoian F, Bogdan M, Cîrjila A, International Viral Hepatitis Elimination Meeting (IVHEM) 2022

Patient Navigators for Persons Living with Hepatitis: A Needed Professional in the Multidisciplinary Team, Schweitzer A, Stoian F, Bogdan M, Cîrjila A, International Viral Hepatitis Elimination Meeting (IVHEM) 2022

Share

Articole similare