Trecerea prin flacără denumită și flambare sau încălzire la roșu nu distruge în totalitate virusul Hepatitei B și C și HIV

Flambarea și încălzirea la roșu nu se folosesc pentru sterilizarea instrumentelor/obiectelor critice.

Flambarea este un procedeu imperfect de sterilizare, utilizat astăzi doar în condiții de extremă urgență. Metoda constă în trecerea prin flacără a instrumentelor metalice, sau aprinzând alcoolul turnat peste instrumentele așezate într-o cutie metalică. În prezent metoda este folosită doar în laborator, pentru flambarea gurii eprubetelor și a gâtului fiolelor.

Încălzirea la roșu realizează o sterilizare rapidă și relativ sigură, dar strică instrumentele Din această cauză se folosește numai pentru sterilizarea ansei bacteriologice și a vârfului pipetelor Pasteur în cadrul laboratoarelor medicale.

HIV, VHB și VHC (virusul imunodeficientei dobândite, al hepatitei B și C) au rezistențe diferite în mediu și față de mijloacele de dezinfecție fizice și chimice. Pentru distrugerea lor se recomandă DEZINFECȚIA LA NIVEL ÎNALT ȘI STERILIZAREA.

Dezinfecția de nivel înalt se poate face folosind substanțe virucide (care distrug virusurile) avizate de Ministerul Sănătății.

Toate instrumentele chirurgicale, materialele textile și alte obiecte sau soluții care pătrund în țesuturi sau în sistemul vascular trebuie șa fie sterile (instrumente/obiecte CRITICE).

Toate dispozitivele medicale și materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curățate prin metode fizice și dezinfectate chimic înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.

Curățarea (înlăturarea murdăriei organice și anorganice) instrumentelor și aparatelor medico-chirurgicale este urmată obligatoriu de dezinfecția acestora cu un dezinfectant etichetat și avizat ca dezinfectant pentru instrumentar de Ministerul Sănătății și pregătirea instrumentarului în vederea sterilizării.

Sterilizarea se poate face prin mijloace fizice (căldură) și prin mijloace chimice

1 Prin utilizarea de căldură uscată

  • În sterilizator cu aer cald (pupinel sau etuvă): a fost și rămâne o metodă mult utilizată, atât în spitale, cât și în unitățile ambulatorii: Se folosește pentru instrumentarul metalic, obiectele de sticlă și obiectele din ceramică. Sterilizarea se obține după o oră, la 180 grade C sau două ore la 160 grade C.
  1. Prin utilizarea de căldură umedă
  • Se folosesc vapori sub presiune ( obținuți în autoclav). Procedeul este utilizat în spitale pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical, dar și a inventarului moale, tuburilor de dren, sondelor, a mănușilor de cauciuc.

Fierberea a fost prima metodă de sterilizare utilizată. Astăzi fierberea se utilizează doar în condiții excepționale. Prin fierbere apa nu depășește 100 grade Celsius, deci o parte din germeni și virusuri nu se distrug (pentru a crește temperatura cu 2-3 grade, se adaugă în apă diverse substanțe).

  1. Sterilizarea chimică
  • Se realizează cu produse biocide autorizate/înregistrate, conform prevederilor legale în vigoare pentru instrumentele/obiectele critice care nu suportă autoclavarea.

 

 

 

 

Share

Articole similare