Trei noi scheme de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C vor fi disponibile de la 1 septembrie

Asigurații vor avea acces la trei noi scheme de tratament care permit o abordare mult mai personalizată.

La începutul lunii august CNAS a finalizat și a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală (HG720/2008 cu modificările și completările ulterioare).

În 29 august a Guvernul României a luat decizia de a aproba introducerea acestor tratametne în lista medicamentelor, noile contracte urmând să intre în vigoare de la 1 septembrie. Medicii gastroenterologi și infecționiști vor avea acces la trei molecule, dintre care una complet nouă, asiguraţii având astfel acces la o mai mare varietate de soluţii de tratament.

13.000 de pacienţi eligibili vor beneficia de cele trei soluţii de tratament fără interferon pentru hepatita C, după cum urmează:

  • 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată);
  • 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;
  • 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză;
  • 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

CNAS anunţă că a crescut la 13 şi numărul de centre pentru tratarea pacienţilor cu hepatită C.

Planul de acțiuni al CNAS are în vedere atingerea obiectivelor OMS și UE care urmăresc eradicarea totală a virusul hepatitei C până în anul 2030. Astfel, în 2015-2016 au fost tratați 5.860 de pacienți cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienți eligibili, pentru ca cea mai recentă etapă să vizeze 13.000 de pacienți eligibili, dar cu un spectru mai larg – fibroză tip F1 – F4.

Informaţiile au fost preluate de pe website-ul CNAS: http://www.cnas.ro/page/comunicat-trei-noi-scheme-de-tratament-interferon-free-de-la-1-septembrie-pentru-hepatita-cronica-virala-c.html

Share

Articole similare