Vaccinarea antipneumococică

2016_june_bipai-romania_snp_153De mulți ani se discută despre introducerea vaccinării antipneumococice printre cele recomandate în România.

Ar fi imperios necesară, având în vedere că în lume mor aproximativ 1 milion de copii pe an, România având cea mai mare rată a mortalității la copiii sub 5 ani din Uniunea Europeană (pneumonia pe primul loc ca și cauză de deces).

Unul din cinci copii mici suferă de o boală pneumococică: infecții respiratorii, otită, pneumonie, meningită. Vaccinarea ar oferi protecție pentru boli pneumococice invazive, rapid omorâtoare, cum ar fi menigita, pneumococul devenind din ce în ce mai rezistent la antibiotice.

Mi-a plăcut ideea unui confrate microbiolog de a invita copiii/tinerii să viziteze un laborator, ca vedete arătându-le câteva plăci cu culturi bacteriene – Seratia, Proteus, Piocianic, Streptococ și altele. Atrăgeau printr-un colorit frumos, felul cum erau dispuse alcătuind adevărate imagini impresioniste. Cred că pneumococul nu era printre ele, deoarece crește greu în cultură, în condiții speciale. Iată un alt motiv pentru subdiagnosticarea etilogică a acestor infecții, atât de frecvente și de periculoase!

Dr. Rodica Mătușa

Share

Articole similare