Vaccinarea, scutul cel mai eficient împotriva hepatitei B

vaccin-seringueHepatitele virale reprezintă un real pericol pentru sănătatea românilor, iar vaccinarea este cel mai eficient mod de a ne feri de infectare.

Potrivit rapoartelor Centrului European de Control şi Prevenire al Bolilor, numărul de infecții cu virusul hepatitic B a scăzut constant în ţara noastră, de la 486 în 2010 la 266 în 2014. În contrast, în Europa s-a înregistrat o creștere a numărului de pacienți diagnosticați, de la 16.370 în 2010 la 22.442 în 2014.

Cauza diferenţei de cifre nu este explicată de o bună gestionare a hepatitelor virale în ţara noastră, ci, din păcate, de slaba diagnosticare şi de subraportarea constantă a cazurilor de infecţie cu virusurile B sau C.

Ca dovadă, în sprijinul celor de mai sus, Fundaţia Baylor Marea Neagră, prin programul său de testare gratuită, a depistat numai în Dobrogea, 201 cazuri în 2010 şi 354 de cazuri în 2014. Acest contrast indică faptul că statisticile naţionale sunt, fără îndoială, departe de realitatea din teritoriu.

Este îmbucurător, totuși, faptul că pericolul reprezentat de hepatitele virale este conştientizat de constănţeni. Potrivit Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, în primul trimestru al anului 2016, 1306 de locuitori ai judeţului Constanţa s-au vaccinat împotriva hepatitei B.

În 2015 şi 2016, 59 de constănţeni s-au vaccinat împotriva hepatitei B la Centrul Clinic de Excelenţă Baylor în cadrul programului de Consiliere şi Testare Voluntară.

Fundaţia Baylor Marea Neagră este alături de pacienţii săi pe care îi consiliază şi îi îndrumă în procesul de vaccinare.

„Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual se înregistrează între şase şi opt milioane de cazuri noi de hepatite virale B şi C. De asemenea, anual, cele două hepatite virale ucid 1,4 milioane de oameni. Vaccinarea este singurul mod, extrem de eficient şi lipsit de nocivitate, de a ne feri de hepatita B, o boală extrem de gravă, care poate duce la ciroză şi la cancer.

Mai mult, vaccinul împotriva hepatitei B este printre puţinele care pot preveni o formă gravă de cancer, cel hepatic. Trebuie să conştientizăm faptul că, odată cronicizată, infecţia cu virusul hepatitic B nu mai poate fi vindecată”, spune dr. Violeta Cîndea, medic specialist cu competenţe în medicină generală în cadrul Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Share

Articole similare