ZÂMBEȘTE!

Fața unui om spune multe: e tânăr sau bătrân, vesel sau trist, omul este deschis spre lume sau introvertit, țăran sau orășan, sănătos sau bolnav. Zâmbetul poate fi de vedetă, de persiflare, ironic sau prietenos, de reclamă ori trist.

Schimbarea mimicii feței iarăși este  importantă pentru toată lumea dar mai ales pentru cei care observând acest lucru, îi ajută să reacționeze. Părintele, privind fața copilului lui, știe că trebuie să-l îmbrățișeze ori să-l mustre. Psihologii, polițiștii, preoții, învățătorii, antrenorii pot aduna multe informații doar privind fața celui cu care interacționează.

Este esențial, de asemenea, ca zâmbetul să nu fie unul fals, ca la fotograf. Ce ravagii poate face în sufletul unui bolnav grav afișarea unui astfel de zâmbet de către un doctor în care ar trebui să ai o încredere deplină, care îi spune bolnavului doar că totul e bine. Acestuia îi va dispărea instantaneu orice urmă de speranță, instinctul de a lupta pentru viața lui, falsitatea încurajării. El, bolnavul, își dă seama că nu mai are un aliat care să lupte pentru viața lui, alături de el.

Pe de altă parte, a te apropia de un bolnav încruntat, cu o față tristă și nu cu o față deschisă, ușor zâmbitoare, nu îi vei câștiga încrederea, nu vei intra „în contact cu el prea repede. Suspiciunea judecării în bine sau rău, la un suferind, poate fi ușor zgândărită. Un doctor trebuie să fie permanent un om puternic și, în același timp, inimos, un continuu căutător și perfecționist, dar și un om căruia nu trebuie sa-i dispară de pe față un zâmbet omenesc.

Atenție pentru toți cei care îngrijesc un bolnav: cel mai precoce semn pentru boala Alzheimer este dispariția zâmbetului!

Dr. Rodica Mătușa, 08.04.2016