Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei

Fundaţia Baylor Marea Neagră Constanța lansează un apel către comunitate cu ocazia Zilei Internaționale a Hepatitei. Anul acesta, sub sloganul “E mai aproape decât crezi!” Alianța Mondială a Hepatitei, a cărei membră este și Baylor România  propune comunitatii stabilirea unui record mondial. Prin simple gesturi, „Eu nu văd Răul! Eu nu aud despre Rău! Eu nu vorbesc de Rău!” se doreste a se atrage atenţia asupra pericolului hepatitei. Pacientii cu hepatita, mobilizati de asociatiile de pacienti, se vor strânge si vor încerca să intre în Cartea Recordurilor Guinness, alături de alte asociaţii de pacienţi, într-un interval de 24 de ore, în locuri multiple din întreaga lume!

Cu aceasta ocazie si fundatia Baylor ar vrea sa atraga atentia asupra unor alte recorduri, mai putin impresionante. In Romania se stabilesc zilnic asemenea recorduri: cel mai lung timp de așteptare petrecut în fața unui cabinet medical, cea mai lungă perioadă de timp necesară unei evaluări medicale, cel mai lung termen de așteptare până la primirea terapiei antivirale, cel mai lung timp petrecut de la cunoașterea diagnosticului până la inițierea demersului de întocmire a dosarului medical din pricina dezinformării, etc.

Prin demersurile noastre de sprijinire concreta si de educare a pacientilor, speram sa cream presiunea necesara pentru ca astfel de recorduri sa nu se mai intample.

Din anul 2010 Baylor România a decis să includă în aria testării bolilor infecțioase pe lângă HIV și testele pentru hepatită B și C.  Pachetul de servicii de testare gratuită, rapidă și confidențială cuprinde pe lîngă testul de anticorpi și consiliere pre și post test oferită fără excepție tuturor clienților care ne trec pragul, și asistență pe termen lung celor care devin pacienți ai secțiilor medicale de profil.

Serviciul Baylor este, datorită acestor 2 componente, unic în țară.

Experința din acești 2 ani de activitate în domeniul testării și al consilierii a arătat că la Constanța, procentul persoanelor infectate cu unul din cele 3 virusuri amintite este de peste 7%. Numărul celor care au trecut pragul cabinetelor noastre este de aprox. 25.000 de persoane.

Testarea, deși oferită tuturor, nu doar unor grupuri aflate la risc, a oferit șansa de a accesa tratament în timp util unor adulți care au ajuns din întâmplare sau curiozitate în cabinet. Ea este singura modalitate de a identifica infecția pentru că purtătorii unui virus hepatitic nu au simptome specifice decât dupa zeci de ani de la infectare.

Deși există vaccin împrotiva virusului hepatitei B, la el au acces gratuit doar bebelușii și doar din anul 1995. Toți ceilalți se pot imuniza procurându-și vaccinul din farmacie și apelând la medicul de familie pentru administrare.

Vaccinul ne oferă o protecție de 95% în cazul unei expuneri la virus, la unele persoane pe viața, dar cel puțin pentru 5-7 ani după vaccinarea completă și verificarea existenței anticorpilor.

Tratamentul pentru hepatită cronică este gratuit pentru toți românii plătitori de asigurare medicală, pe baza diagnosticului complet și al unui dosar medical întocmit de specialistul infecționist sau gastroenterolog/internist hepatolog. Nu toți pacienții acceptă tratamentul antiviral cu ușurință, dar consilierea este vitală pentru acești pacienți. De îndată ce sunt cunoscute și înțelese riscurile la care se expun prin refuzarea terapiei ei profită de șansa de a se trata.

Studiile clinice sunt o alternativă demnă de luat în calcul și de multe ori o oportunitate unică pentru acei pacienți rezistenți la terapiile consacrate sau care au primit un diagnostic tardiv de boală. Din păcate derularea lor nu este făcută publică, dar pacienții cu hepatită cronică trebuie să știe că astfel de studii se desfășoară în spitalele din România și se pot interesa la medicul curant despre existența lor și modalitatea de a le accesa.

Așadar, testați-vă, vaccinați-vă și dacă ați fost diagnosticați cu o hepatită cronică tratați-vă. Hepatitele de tip B sau C nediagnosticate sau netratate la timp conduc la ciroză sau cancer hepatic. Pacienții trebuie să depășească stadiul de consultație la medicul de familie și să ajungă la specialiști care tratează hepatitele pentru a fi diagnosticați corect, a face tratament și a obține vindecarea.

Despre Fundatia Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra, parte a retelei internationale de lupta impotriva SIDA, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor afectate/infectate cu HIV din regiunea Dobrogei. Se adreseaza si comunitatii prin centrele Baylor de consiliere si testare rapida pentru HIV, hepatita B si hepatita C din Constanta si Tulcea, asigurand testarea confidentiala, rapida. Programul de testare a inceput in 2007 si se desfasoara si in prezent.

Share

Articole similare