2012 – 30 de ani de infecţie HIV la nivel mondial

1 decembrie înseamnă, pe lângă Ziua Naţională a României, şi Ziua Internaţională de luptă împotriva SIDA. Tema de anul acesta este: „ Să ajungem la ZERO: 0 noi infecţii, 0 discriminare, 0 decese.”

În anul1982 a fost stabilită denumirea Sindromului Imunodeficienţei Dobândite, adică SIDA. La 30 de ani de la acest moment, care a însemnat începutul luptei împotriva infecţiei cu HIV, a SIDA la nivel mondial, ne permitem să visăm până în 2015 la o realitate în care să putem pune cifra 0 atunci când vorbim de cazurile nou diagnosticate, de decesele cauzate de această infecţie sau de cazuri de discriminare care au drept cauză diagnosticul de infectat cu HIV.

Pentru a marca acest moment foarte important, Fundaţia Baylor Marea Neagră împreună cu PSI ( Population Services International) România şi cu UNOPA ( Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), reprezentată prin Asociaţia „Noi şi Ceilalţi” Constanţa, au organizat pe 30 noiembriela Constanţa, la sediul Centrului de Excelenţă Clinică HIV Baylor, şi pe 1 decembrie la Tulcea, dezbateri pentru tinerii din comunitatea locală.

A fost o ocazie de a afla mai multe despre cum s-a ajuns la nivelul actual de informaţii din acest domeniu şi despre cum istoria infecţiei cu HIV din Constanţa se împleteşte cu istoria infecţiei la nivel mondial.

Peste 60 de tineri participanţi la dezbatere au avut acces la informaţiile furnizate de către membrii echipei Baylor şi de către d-na dr. R. Mătuşa, unul din pionierii medicinei pediatrice HIV din judeţul Constanţa.

Concluzia întâlnirii a fost că, după o luptă grea de 30 de ani, în 2012 avem toate informaţiile şi mijloacele care să ne facă să visăm la o comunitate fără cazuri noi de infecţie cu HIV, fără discriminare şi fără noi victime ale acestei maladii. Totuşi pentru a ne apropia de aceste obiective îndrăzneţe informaţiile ar trebui să se fie folosite şi transformate în fapte de către noi toţi iar mijloacele ar trebui folosite de către cei care au nevoie.

Ziua de 1 decembrie este o ocazie să ne aducem aminte că infecţia cu HIV/SIDA este problema tuturor şi că doar împreună putem obţine rezultate.