44% dintre cazurile noi de HIV din Dobrogea, depistate de Fundaţia Baylor în cadrul Programului de Consiliere şi Testare Voluntară. Cauza principală a contactării HIV rămâne contactul sexual neprotejat între persoane de sex opus

Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA a publicat raportul privitor la evoluţia infecţiei cu HIV/SIDA în România pentru primul semestru al acestui an. Datele au fost obţinute din informaţiile culese de pe fişele de confirmare a infecţiei cu HIV/SIDA, transmise de Centrele Regionale de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA.

Din cuprinsul raportului ne atrage atenţia diferenţa mare dintre numărul de noi cazuri depistate în regiunea Dobrogea în comparaţie cu alte regiuni ale ţării şi explicăm această situaţie în primul rând prin faptul că Fundaţia Baylor desfăşoară în Dobrogea un program de depistare activă a infecţiei cu HIV. Depistarea activă a infecţiei cu HIV este foarte importantă pentru o comunitate care doreşte să controleze şi să reducă riscul de transmitere a acestui virus!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă pentru Europa: numărul de noi infecţii cu HIV înregistrează şi în 2018, continuând tendinţa manifestată începând cu 2015, o creştere constantă. Depistarea activă a infecţiei permite diagnosticarea într-o fază timpurie, permiţând atât o gestionare mai bună a stării generale de sănătate a fiecărui pacient cât şi diminuarea riscului de transmitere a HIV. Noi credem că se impune extinderea acestor practici la nivel naţional,” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Din totalul de 25 de noi cazuri înregistrate în regiunea Dobrogea, 23 de cazuri în judeţul Constanţa şi 2 în judeţul Tulcea, prin programul de Consiliere şi Testare Voluntară al Fundaţiei Baylor Marea Neagră au fost depistate 11 cazuri noi de infecţie cu HIV, acestea fiind deja confirmate şi preluate sub supraveghere de medicii specialişti.

Mihaela Bogdan, director al Programului de Consiliere şi Testare Voluntară, ne-a furnizat mai multe detalii cu privire la rezultatele înregistrate în prima jumătate a acestui an: „Au fost testate pentru depistarea infecţiei cu HIV 4056 persoane la Fundaţia Baylor în perioada ianuarie – iunie 2018, fiind înregistrate 21 de teste reactive. Dintre acestea, infecţia cu HIV a fost depistată la 10 persoane şi reconfirmată la o alta.

Deoarece mulţi pot identifica singuri riscurile de contactare a infecţiei, oamenii revin la Fundaţia Baylor pentru retestare:  dintre cele 11 noi cazuri depistate la Baylor, 3 persoane se testaseră anterior, în 2016 şi 2017, când au avut rezultat negativ, iar o a patra a solicitat o retestare pentru reconfirmarea diagnosticului.

Din perspectiva riscurilor – comportament sexual, consum de droguri, risc profesional, contactarea infecţiei prin intermediul instrumentarului medical –  două persoane dintre cele nou diagnosticate au declarat că utilizează droguri injectabile, patru au avut contact sexual neprotejat cu persoane de sex opus care trăiesc cu HIV şi una se află în detenţie. La celelate şase persoane cărora le-a fost confirmată infecţia cu HIV, nu a putut fi identificată calea de transmitere.

Distribuţia pe sexe a celor 11 noi cazuri depistate la Fundaţia Baylor în cadrul Programului de Consiliere şi Testare Voluntară în primele şase luni ale lui 2018 este de 3 cazuri de infecţie cu HIV la femei şi 8 la bărbaţi, iar pe grupe de vârstă, avem 9 cazuri de HIV la persoane între 20 şi 40 de ani şi 2 la persoane peste 65 de ani.”

La Fundaţia Baylor Marea Neagră se poate testa gratuit pentru HIV, hepatita B și hepatita C oricine se programează online sau telefonic din proprie iniţiativă sau îndrumat de medicul specialist în scop de diagnostic. Programul de Consiliere şi Testare Voluntară este un program de depistare activă a infecţiilor, iar cei interesaţi să îşi cunoască starea au posibilitatea de a verifica existenţa unei singure infecţii sau de a alege pachetul COMBO pentru testarea HIV; VHB şi VHC. Testul de sânge este unul rapid, rezultatele fiind comunicate în cca 20 de minute. Testarea este precedată de o sesiune de consiliere în cadrul căreia pacientul are posibilitatea să identifice singur riscurile comportamentale sau profesionale de a contacta o asemenea infecţie.

Fundaţia Baylor Marea Neagră:

Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase.

Baylor își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică în Constanța, având trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară), şi un laborator mobil pentru testare cu care echipa se poate deplasa în comunităţi izolate, la cererea reprezentanţilor administrativi sau a medicilor de familie.

Share

Articole similare