Ajuta si tu un copil expus la HIV sa creasca sanatos !

Copiii care provin din părinţi infectaţi cu HIV au toate şansele de a creşte complet sănătoşi, atâta timp cât nu sunt alăptaţi de mamele seropozitive. Cu toate acestea, multe dintre cuplurile infectate nu îşi permit să cumpere laptele praf necesar alimentaţiei bebeluşilor şi sunt nevoite să le ofere micuţilor mâncare gătită chiar din primele luni de viaţă.
Alăptarea artificială este singura variantă de hrănire a nou-născuţilor cu părinţi seropozitivi, pentru a elimina riscul transmiterii virusului HIV prin laptele matern. Dacă mama alăptează bebeluşul, şansele de a rămâne sănătos, scad cu până la 40 de procente. Deşi legea oferă acestor copilaşi dreptul de a primi lapte praf, produsul alimentar este dat ocazional şi numai până când bebeluşul împlineşte 12 luni.

Acesta este şi motivul pentru care Fundaţia Baylor Marea Neagră face un apel către persoanele cu suflet mare să ajute 59 de copii constănţeni să primească hrana de care au nevoie pentru a creşte sănătoşi. În acest scop, fundaţia demarează, de luni, campania „Am nevoie de lapte”.

Laptele praf, esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Din cauză că statul asigură laptele praf doar pentru un procent nesemnificativ dintre copii, părinţii seropozitivi ajung în situaţia în care îşi hrănesc bebeluşii de doar câteva luni cu mâncare gătită. Această hrană nu este deloc potrivită pentru nou-născuţi, care, în lipsa laptelui praf, riscă să se îmbolnăvească mai des şi suficient de grav încât să necesite spitalizare. În plus, mulţi dintre copiii cu părinţi infectaţi cu HIV sunt născuţi prematur şi au nevoi nutritive mai mari pentru a putea recupera deficitul de dezvoltare.

„În experienţa noastră, fără a li se oferi laptele praf, rareori aceşti copii ajung să atingă etalonul de dezvoltare specific vârstei. Toţi copiii cu mame seropozitive iau terapie antiHIV pentru primele şase săptămâni din viaţa lor. În absenţa unei alimentaţii potrivite, stresul la care este supus organismul lor îi face sa dezvolte diverse boli care le ameninţă viaţa atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, ne-a explicat Monica Neacşu, unul dintre coordonatorii campaniei „Am nevoie de lapte”, iniţiate de fundaţia Baylor.

Cum au reuşit seropozitivii constănţeni să lupte cu boala

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Constanţa avea cel mai mare număr de persoane infectate cu HIV de pe continentul european şi era singurul oraş din Europa cu mai mulţi copii seropozitivi decât adulţi. Mulţi dintre ei trăiau în spitale şi orfelinate, abandonaţi şi izolaţi în acele locuri de frica unei boli pe care oamenii o înţelegeau prea puţin. În ciuda tuturor piedicilor, precum lipsa de afecţiune, de hrană, îmbrăcămintea potrivită şi de medicamente antiHIV, aceşti copii au supravieţuit, iar după anii ‘90 au început să primească tratament şi îngrijiri medicale din partea specialiştilor. „Acestor copii le datorăm curajul pe care acum îl avem în faţa acestei infecţii. Ei ne-au dovedit ca HIV nu este o condamnare la moarte. La ora actuală, tot ei ne dovedesc că pot avea o viaţa completă şi că sunt capabili să oprească cercul vicios al transmiterii HIV viitoarei generaţii. Până în acest moment, 104 copii sunt sănătoşi, deşi au părinţi seropozitivi”, a mai spus Monica Neacşu.

Ajută-i pe copii să primească lapte praf

Cuplurile infectate cu HIV reuşesc cu greu să aibă o situaţie materială satisfăcătoare. Multe dintre ele se zbat pentru traiul de zi cu zi şi locuiesc în condiţii pe care cu greu ni le putem imagina. Cu toate acestea, seropozitivii continuă să lupte, vin la controalele medicale periodice, îşi iau tratamentul şi îşi doresc cu disperare să aibă copii. În special pentru cei care trebuie să facă faţă unei boli grave, creşterea unui copil poate deveni copleşitoare. În Dobrogea, 59 de copii cu părinţi seropozitivi au nevoie de ajutorul nostru. „Laptele pentru un nou-născut costă 2.724 de lei pentru primul an de viaţă, iar de la un an la doi ani, costă 2.497 de lei. Micuţii au nevoie de 5.000 de cutii cu formula de lapte pentru categoria de vârstă din care fac parte. Contravaloarea acestei cantităţi este de 200.000 lei”, a precizat Monica Neacşu.

Cea mai mică donaţie, de 25 de lei, poate asigura hrana timp de trei zile pentru un bebeluş expus la HIV. „Cu 50 de lei este asigurată o săptămână de hrană şi cu 200 de lei, o lună. Desigur, pe măsură ce suma donată creşte, bebeluşul va putea primi lapte praf o perioadă mai lungă de timp. Prin aceste donaţii veţi ajuta familiile în nevoie şi, în acelaşi timp, veţi contribui la stoparea transmiterii infecţiei cu HIV în comunitatea în care trăiţi”, a menţionat coordonatorul campaniei.

Mai mult, donaţiile pot fi făcute şi de către persoanele juridice. „Dacă firma ta este pe profit, în limita a 20% din impozitul pe profit şi până la 3% din cifra de afaceri, hrăneşti un bebeluş în loc sa dai banii la stat”, a afirmat Monica Neacşu.

Cei interesaţi să contribuie la creşterea sănătoasă a copiilor născuţi din părinţi infectaţi cu virusul HIV pot dona orice sumă doresc în contul Fundaţiei Baylor, deschis la BCR Constanţa: RO67 RNCB 0114 0320 5636 0008. Mai multe informaţii despre campanie şi despre modalităţile prin care se fac donaţiile, poţi afla pe pagina de internet www.fundatiabaylor.ro, sau la numărul de telefon 0241/691.730.

Din anul 2001, Centrul de Excelenţă Clinica Baylor din Constanţa se ocupă de peste 850 de persoane seropozitive, iar echipa de 20 de membri ai fundaţiei se ocupă direct de gravide şi de copii născuţi din mame seropozitive.

Share

Articole similare